AGAIN(ST) NATURE
Met de recente opstoot van het coronavirus, hebben we een moeilijke knoop doorgehakt. Dit jaar geen Ecopolis-editie met publiek in de zaal, maar een volledig online programma. We voorzien een gezellige studio op de scène van het Kaaitheater, en zenden de lezingen en gesprekken rechtstreeks uit naar jouw woonkamer, met gelegenheid tot online interactie. > koop een livestream-ticket
Anno 2020. Van Australië tot de Kempen staat de natuur in brand. Bossen worden in sneltempo gekapt, het beton lijkt niet te stoppen, en miljoenen planten- en diersoorten staan op het punt te verdwijnen. Deze roofbouw op de natuur zet onze bestaanswereld op losse schroeven. Wanneer een nieuw virus eerst een epidemie, dan een pandemie veroorzaakt, komen bestaande spanningen onder nog meer druk te staan. Kwetsbare groepen hier en in het zuiden betalen zoals altijd de hoogste prijs.
Hoelang zagen we nog aan de tak waarop we zitten? Of gooien we het roer om? Hoe kunnen we onze verhouding met de natuur herstellen? Welke transities in de stad, op het land en in de politiek zijn nodig voor een samenleving die mens en natuur respecteert? Ook voor deze zesde editie nodigt Ecopolis een brede waaier aan schrijvers, academische experts en denkers uit het middenveld uit. Buig je met hen over de uitdagingen post-corona.
PROGRAMMA in het KAAITHEATER
11:00 Corona-lessen voor een veerkrachtige samenleving
De coronacrisis leert dat je niet ongebreideld bossen kan kappen of achteloos omgaan met dieren. Ook alle productie uitbesteden naar lageloonlanden is geen optie meer. Hoe bouwen we veerkrachtige samenlevingen, die ecologisch en sociaal sterk staan?
Met Myriam Dumortier, Koen Vannmechelen, Jan Rotmans en Dirk Draulans. Aansluitend: spoken word interventie door Yousra Benfquih
12:30 Het dier ontmoeten
Al eeuwen zijn we geïntrigeerd door dieren en gebruiken we ze in onze verhalen. Wie kent De Vos Reynaert niet? Nog maar recent leren we hoe klein de verschillen tussen mens en dier wel zijn. Wat betekent een begripvolle relatie met dieren met erkenning van hun eigen vermogens? Een gesprek dat nieuwe paden verkent met: Eva Meijer, Hans Van Dyck en Hendrik Schoukens. Aansluitend: literaire interventie door Christine Van Acker.
14:00 Transitie naar een faire agro-ecologie
Landbouwbodems eroderen, de agrobiodiversiteit daalt zorgwekkend. Gelukkig zien we nieuwe agro-ecologische boeren opstaan. Via de korte keten herstellen ze het contact met consumenten. Ze dragen zorg voor de omgevende natuur. De uitdaging is om van deze innovatieve praktijken het nieuwe normaal te maken. Een gesprek met o.a.: Louis De Jaeger, Marjolein Visser, Lisa Tostado en Leonida Odongo. Aansluitend: spoken word interventie door Yousra Benfquih
15:30 Steden vol natuur en het schrale platteland
Het staat haaks op wat we denken: de stad zit vol natuur en landbouwgebieden zijn soms woestijnen. Maar overal is er werk aan de winkel. Zo is het groen in de stad ongelijk verdeeld in de stad en is er nood aan een andere visie op de open ruimte met versterkte dorpskernen. Met: Paul Demets, Els Vervloesem, Tom Bauler en Ine Renson. Aansluitend: spoken word interventie door Yousra Benfquih.
17:00 Het slotdebat
Uitgangspunt is de vraag van de Franse denker Bruno Latour Waar kunnen we landen? Hoe kunnen we ons terug ‘gronden’ en zorgen voor onze leefomgeving, terwijl we open staan voor de wereld? Met: Warda El-Kaddouri, Anuna De Wever, Olivier De Schutter en Dirk Holemans.
Ecopolis 2020 is a collaboration of Kaaitheater, Broederlijk Delen, Oikos, Labiomista, Translab-K, Passa Porta, Arbeid & Milieu, Kunstenpunt, Etopia, ACT (Art, Climate, Transition), FMDO, Triodos, Huis van de Mens, Brussels Academy, Literatuur Vlaanderen, Vorming Plus, Voedsel Anders en Green European Foundation.
Je kunt voor deze editie ook terecht op een satelliet-locatie, Translab in Herentals. > lees meer