ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 

AFGELAST: The Goldberg Variations, BWV 988

dans
muziek
#BigNames
#ILoveMusic
#revisited
03—13.12.2020

Opgelet: deze voorstelling is afgelast om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. 

De Goldbergvariaties behoren tot het late werk van Bach. De componist verkende de mogelijkheden van muzikale thema’s tot het uiterste in een spel van variaties, canons en fuga’s. Hij vertrok van een eenvoudige, ingetogen melodie en een onderliggende baslijn, waarop zich een muzikale kosmos ontvouwt die straalt door de buitengewone veelzijdigheid en ongeëvenaarde complexiteit.

Samen met pianist Pavel Kolesnikov zet Anne Teresa De Keersmaeker haar traject met Bach verder in een dialoog met deze variaties. De grote bezetting van The Six Brandenburg Concertos – de vorige Rosas-creatie op muziek van Bach – brengt ze terug tot een solo-voorstelling die ze zelf danst. Ook hier vormt de muzikale partituur een blauwdruk voor de choreografie.

Met één aria en dertig variaties daagt de muziek de dans uit tot het vinden van een vorm in voortdurende verandering, en tegelijk met een onveranderlijke kern. De Keersmaeker brengt de weg die ze als choreografe tot op vandaag aflegde samen met een blijvende zoektocht naar haar eigen danstaal.

choreography & dance Anne Teresa De Keersmaeker | music Johann Sebastian Bach, The Goldberg Variations, BWV 988 | piano Pavel Kolesnikov | production Rosas | co-production Wiener Festwochen, Concertgebouw Brugge, De Munt/La Monnaie, Théâtre de la Ville à Paris – Théâtre du Châtelet, Internationaal Theater Amsterdam/Julidans, Sadler’s Wells, Montpellier Danse | realized with the support of the Tax Shelter of the Belgian Federal Government, in collaboration with Casa Kafka Pictures Tax Shelter empowered by Belfius | Rosas is supported by the Flemish Community and by the BNP Paribas Foundation