Uit vrouwen geboren
Lize Spit, Daan Borrel en Lotte Houwink ten Cate
In 1976 verscheen het visionaire en baanbrekende boek Of Women Born van Adrienne Rich, een geschiedenis en diepgravende analyse van het moederschap. In 2025 verschijnt er een nieuwe Nederlandstalige uitgave bij Nijgh & Van Ditmar. Historicus Lotte Houwink ten Cate legt uit waarom het werk van Rich nog altijd relevant is en gaat in gesprek met collega-auteurs Lize Spit en Daan Borrel.
Adrienne Rich
Sinds de verschijning in 1976 heeft Uit vrouwen geboren generaties vrouwen geïnspireerd en uitgedaagd om hun denken over moederschap, vrijheid en identiteit te herzien. Adrienne Rich combineert antropologie, feministische theorie, literatuur en psychologie met nietsontziend zelfonderzoek en toont aan hoe moederschap ons allemaal raakt – ook degenen die geen moeder zijn.
How To Be Many Mothers?
Het Kaaitheater organiseert onder de titel ‘How To Be Many Mothers?’ dit voorjaar voorstellingen en ontmoetingen waarin de bestaande ideeën, idealen en stereotypen over moederschap worden uitgedaagd. Ook in de literatuur verschenen er zowel internationaal (Rachel Cusk, Leslie Jamieson, Miranda July, Ariana Harwicz) als in ons taalgebied (Caro Van Thuyne, Niña Weijers, Saskia De Coster, Bregje Hofstede, Anneleen Van Offel) romans die uitdrukkelijk het moederschap als thema claimen. Op het Passa Porta Festival slaan we daarom de handen in elkaar en brengen we drie inspirerende schrijvers bij elkaar.
Lotte, Lize en Daan
Lotte Houwink ten Cate werkt aan een portret van de tweede feministische golf en kent het werk van Adrienne Rich door en door. Zij zal een korte inleiding geven over Uit vrouwen geboren. Daarna gaat ze in gesprek met Lize Spit en Daan Borrel. Spit schreef in haar laatste boek Autobiografie van mijn lichaam heel open over haar moeder en de moeilijke verhouding tot haar eigen lichaam. In haar roman De dragers portretteert Daan Borrel drie generaties moeders en ook in haar non-fictiewerk zijn thema’s als zwangerschap, baren en moederschap erg aanwezig.
Over de auteurs
• Lotte Houwink ten Cate (1990) is historicus en onderzoeker aan de University of London. Ze is gepromoveerd aan Columbia University in New York. Essays en opiniestukken van haar hand verschenen in NRC, de Volkskrant en De Groene Amsterdammer. Ze woont met haar zoon in Amsterdam. In 2024 verscheen bij uitgeverij Pluim De mythe van het gezin.
• Lize Spit (1988) woont sinds 2005 in Brussel. In 2016 verscheen haar debuutroman Het smelt, waarvan meer dan 250.000 exemplaren werden verkocht, dat werd vertaald in zestien landen en verfilmd door Veerle Baetens. In 2020 verscheen haar tweede roman Ik ben er niet en vorig jaar had ze de eer om met De eerlijke vinder het Boekenweekgeschenk te schrijven. Ze is gastdocent creatief schrijven aan het RITCS en columnist bij De Morgen. In 2024 verscheen bij uitgeverij Das Mag Autobiografie van mijn lichaam.
• Daan Borrel (1990) schrijft essays, proza en theater. In 2018 verscheen Soms is liefde dit, haar verhalende en persoonlijke essay over verlangen en seksualiteit. Samen met Milou Deelen schreef ze het boek Krabben – van vrouw tot vrouw (2020). In datzelfde jaar verscheen ook haar boek Jaar van het nieuwe verhaal, waarin Borrel de menstruatiecyclus leidend laat zijn voor een nieuwe betekenis van tijd, intimiteit en liefde. In 2024 verscheen haar romandebuut De dragers, evenals het boek Baren buiten de box van Bahareh Goodarzi, waarvoor Borrel de interviews verzorgde.