More-than-parenting
Een dag van gesprek, verbeelding, belichaming, inspiratie en reflectie
Ouderschap is de norm en wordt als de belangrijkste bron van zingeving gezien. We zien ook hoe ouders steeds vaker het taboe doorbreken met verhalen over het spanningsveld tussen hun complexe ervaringen en maatschappelijke normen rond ouderschap. Steeds meer mensen (1 op 5 in Europa) worden geen biologische ouder. Als (nog)-niet-ouders hebben we ook dikwijls te maken met maatschappelijke verwachtingen en oordelen, terwijl we zoeken naar erkenning voor meer en diversere vormen van zinvol zorgzaam, solidair, duurzaam leven. Of: hoe kunnen we tegelijk (nog)-niet-ouder én meer-dan-ouder zijn? Dat willen we gezamenlijk verkennen.
More-than-parenting is een kleinschalige bijeenkomst over grootschalige thema’s. We werken vooral collectief en pratend en soms beeldend en belichaamd. We gaan op zoek naar verbinding, los van alle verschillen tussen mensen – in leeftijd, gender of specifieke relatie tot het thema. De dag wordt vormgegeven door Emke Idema, Barbara Van Lindt en Hans Bryssinck; alle drie zonder kinderen en met een eigen verhaal. Ze hebben elk een relatie tot de (podium)kunsten en brengen voor deze dag hun expertise vanuit de kunsten, narratieve praktijken en pedagogie samen om te komen tot een bijeenkomst die ze zelf graag zouden willen bijwonen.
Voor wie is het
Deze bijeenkomst is voor iedereen die zich in één of meerdere van deze omschrijvingen herkent:
- voor wie het (nog) niet ouder zijn een thema is. Zowel voor wie nog biologisch ouder zou kunnen worden, als voor wie die optie niet (meer) bestaat.
- voor wie de heersende maatschappelijke beelden en vooroordelen wil bevragen en er iets anders tegenover wil zetten.
- voor wie verder wil kijken dan de (eerste) rouw over kinderloosheid
- voor wie het omgaan met verlies, zoeken en onzekerheid levenskunst is
- voor wie daarin op zoek is naar compagnons, gesprekspartners, inspiratiebronnen
- voor vrouwen, mannen en mensen die zich elders op het gender spectrum bevinden
- voor mensen in alle levensfases. We willen graag de intergenerationele dialoog met betrekking tot dit thema aangaan.
Narratieve praktijken
Narratieve praktijken gaan uit van het idee dat we betekenis geven aan onze wereld via de verhalen die we vertellen, en dat die verhalen tegelijk onze wereld bepalen. We belichamen die verhalen, ze hebben een impact op onze omgeving, op onze relaties, en op hoe we kijken naar het heden, het verleden en de toekomst. We willen de verhalen die ons beperken openbreken om zo onze handelingskracht (agency) te vergroten. We willen op zoek naar nieuwe manieren om onze levens en de mogelijkheden daarvan te vertellen aan onszelf en anderen.
Door in gesprek gericht te vragen, te luisteren en te documenteren, trachten we samen een krachtig web van verhalen te creëren. We gaan ervan uit dat elk persoon expert is in het eigen leven en zich uitdrukt in een eigen taal.
Meer-dan-ouder
De term more-than-parent is een variant op het concept more-than-human, dat gebruikt wordt in klimaatstudies, filosofie, ecologie en andere disciplines. Een more-than-human benadering neemt niet de mens als centrum, maar gaat uit van álle wezens: planten, dieren, mensen, ecosystemen en zelfs technologieën en ziet daartussen verbondenheid en afhankelijkheid.
Het meer-dan-ouder perspectief werkt op een gelijkaardige manier: het verruimt de blik. Het onderzoekt welke andere vormen van zorg, samenzijn, leven en doorgeven kunnen bestaan. Als we de binaire tegenstelling ouder versus niet-ouder overstijgen, kan dat bijdragen aan een samenleving met meer meer solidariteit en meer zorg.
Dit initiatief is voorlopig bedoeld voor mensen die geen biologische ouder zijn.
• Emke Idema is kunstenaar en docent en ontwikkelt spellen en andere interactieve kunst. Ze wil het mogelijk maken om het eigen doen, laten en denken te onderzoeken in relatie met anderen en ten opzichte van heersende systemen en verhalen. Ze woont in Amsterdam.
• Barbara Van Lindt is coördinator van Kaaitheater in Brussel en leidde voorheen een internationale masteropleiding in de podiumkunsten. Ze woont in Antwerpen.
• Hans Bryssinck is kunstenaar, filmmaker en docent met een sterke interesse in narratieve praktijken en kritische pedagogieën. Hij doceert performance aan de School of Arts (Gent) en narratieve praktijken voor educatie en community work in Puebla (Mexico). Hij woont tussen Mexico-Stad en Brussel.