ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

How a falling star lit up the purple sky [+10]

dans
performance
How to Be Many on Earth?
How to Tell Many Stories?
09—10.11.2023

Westernfilms dienen voor Jeremy Nedd en de negen Pantsula-artiesten van Impilo Mapantsula als speculatief uitgangspunt voor nieuwe verhalen en mythes. 

Het westerngenre kan bestempeld worden als een filmgenre dat gebruik maakt van enkele van de meest expliciete tropes rond de held, de "ander" en het uitgestrekte, lege landschap waarbinnen beiden zowel wonen als vechten. Dit genre leverde een reeks simplistische personages en beelden op die diep verankerd zijn in onze collectieve verbeelding. 

Pantsula is een virtuoze dansvorm die vooral bekend staat om het snelle voetenwerk en die werd gecreëerd in de townships van Johannesburg tijdens het apartheidsregime. Via deze dansvorm schrijven Jeremy Nedd en Impilo Mapantsula nieuwe verhalen waarin de natuur, in plaats van de mens, de hoofdrol speelt. 

How a falling star lit up the purple sky is een dynamisch visueel gedicht dat een paradigmashift voorstelt, weg van de gebruikelijke vuurgevechten, vilificatie van inheemse volkeren en claims op "onontdekt" land, in het western filmgenre. Deze voorstelling herdenkt het idee van het archetype en nodigt met plezier uit tot een herwaardering van de psychische en geografische ruimte die wordt ingenomen door de western, het (Wilde) Westen en het Zuiden. 

• Jeremy Nedd is een in Brooklyn geboren choreograaf en performer die in Zwitserland woont. Nedd heeft gewerkt voor het operahuis Semperoper in Dresden en voor Ballett Basel. Als gastartiest is hij verbonden aan Schauspielhaus Zürich, waar hij heeft samengewerkt met Trajal Harrell. Ook presenteerde hij producties in Kaserne Basel, ROXY Birsfelden, Arsenic - center d'art scénique contemporain, Palais de Tokyo en Münchner Kammerspiele. 

• Impilo Mapantsula is een wereldwijd netwerk van professionele dansartiesten van hoog niveau die gespecialiseerd zijn in Pantsula, een Zuid-Afrikaanse stedelijke dansvorm. Ze zijn een professionele organisatie die de ontwikkeling van Pantsula-dans en -cultuur bevordert. De organisatie heeft als doel de levende erfenis van Pantsula te documenteren en te beschermen en dansers te ondersteunen bij het professionaliseren en verder ontwikkelen van hun kunst. 

concept / choreography Jeremy Nedd | performance / choreography Sicelo Xaba, Vusi Mdoyi, Sello Modiga, Thomas Motsapi, Bonakele Masethi, Kgotsofalang Moshe, Vuyani Feni,Sibongile Mathebula, Elma Motloenya | lighting Design / technical management Thomas | giger stage design / technical management Laura Knüsel | audio design Fabrizio Di Salvo & Rej Deproc | musical consultation Brand y Butler | costume Rosa Birkedal | dramaturgy Anta Helena Recke | production assistance Kihako Narisawa, Juliana Simonetti | production management Regula Schelling / produktionsDOCK | touring management Caroline Froelich / Moin Moin Productions | in coproduction with Kaserne Basel; Arsenic – Contemporary Performing Arts Center, Lausanne; International Summer Festival Kampnagel; Wiesbaden Biennale; The Centre for the Less Good Idea, Johannesburg | with the kind support of Fachausschuss Tanz & Theater BS/BL, Pro Helvetia, Swiss Arts Council, SüdKulturFonds, Stanley Thomas Johnson Stiftung, Kulturfonds of the Société Suisse des Auteurs (SSA), GGG Basel, Jacqueline Spengler Stiftung, Scheidegger-Thommen-Stiftung, Schweizerische Interpretenstiftung

DUUR: 80 min.
TALEN: Language no issue
BELGIAN PREMIERE
Africa is/in the Future

Het festival Africa is/in the Future belicht initiatieven en artistieke projecten van zwarte personen/artisten en artisten/personen met een Afrikaanse achtergrond (zowel afkomstig van het continent als diaspora).

De 7e editie van het festival (8>11/11/2023) kijkt naar verschillende dynamieken en relaties binnen netwerken. Hoe vorm je een gemeenschap? Met welke middelen en welke doelen? Hoe draag je er zorg voor, voor jezelf en voor de ander? Want gemeenschapszorg bestaat uit de vormen kennis en wat er gedeeld wordt en bij uitbreiding de gesprekken en evoluties.

Presented by
Kaaitheater Africa is/in the Future Les Halles de Schaerbeek BRONKS La montagne magique
28€
24€
*20€
18€
12€
In collaboration with