ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

on Tianxia

talk
debat
09.06.2020

Opgelet: deze lezing is afgelast om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan.

Onder de noemer Hyperpresent geven vijf hedendaagse denkers elk een lezing rond een nieuw begrip dat ze zelf introduceerden. Daarna gaan ze erover in gesprek met filosoof Laurent De Sutter, die deze reeks ook cureerde.

‘Tianxia’ (of ‘Alles-onder-de-hemel’) is een opvatting die de wereld ziet als uit drie sferen: fysiek, psychologisch en politiek. Inclusiviteit en harmonie krijgen een centrale rol toebedeeld, meer dan andere overwegingen, waardoor het wereldbeeld de idee van de natiestaat kan overstijgen. In een hypergeconnecteerde en geglobaliseerde wereld kan Tianxia zorgen voor een nieuwe, 21e-eeuwse kijk op internationale betrekkingen en wereldorde, vanuit een geharmoniseerde globale organisatie die ontstaat uit het ‘principe van totale inclusiviteit’. Tianxia, dat de ontologie van co-existentie en relationele relativiteit combineert met rationele risicobeperking in een geglobaliseerde wereld, kan de basis vormen voor een nieuwe visie op een hedendaagse wereldorde. De universaliteit en legitimiteit van politiek krijgt zo een nieuwe definitie, die veraf staat van de loze categorieën van het westerse liberalisme.

• Zhao Tingyang is filosoof en onderzoeker aan de Chinese Academy of Social Sciences in Peking. Zijn werk bevindt zich op het kruispunt tussen metafilosofie, ethiek en politieke theorie, en wil de confuciaanse traditie verzoenen met hedendaagse ontwikkelingen. Zijn laatste boek is Redefining a Philosophy for World Governance.

TALEN: Engels
ACT
Presented by
Kaaitheater ACT - Art Climate Transition