ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

on Immaterialism

talk
debat
23.03.2020

Opgelet: deze lezing is afgelast om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan.

Onder de noemer Hyperpresent geven vijf hedendaagse denkers elk een lezing rond een nieuw begrip dat ze zelf introduceerden. Daarna gaan ze erover in gesprek met filosoof Laurent De Sutter, die deze reeks ook cureerde.

Wat voor objecten bestaan er in de sociale wereld, en hoe moeten we ze begrijpen? Is een specifiek Pizza Hut-filiaal net zo echt als de werknemers, tafels, servetten en pizza’s waaruit het is opgebouwd? En is het even echt als het bedrijf Pizza Hut met zijn hoofdkwartier in Plano, ( VS, op de planeet aarde) en de sociaal-economische impact van de keten op het leven van zijn werknemers en klanten? Graham Harman, de grondlegger van de object-georiënteerde filosofie, doet zijn aanpak uit de doeken en verduidelijkt de aard en status van objecten in onze samenleving. Hoewel makkelijk gedacht wordt dat een interesse in objecten automatisch leidt tot een vorm van materialisme, weerlegt Graham die opvatting. Hij ontwikkelt een ‘immaterialistische’ methode die een tegenwicht biedt tegen alomtegenwoordige sociale theorieën van constante flux, holistische netwerken, performatieve identiteiten en de constructie van dingen via menselijke praktijken.

• Graham Harman is professor filosofie aan het SCI-Arc in Los Angeles. Zijn onderzoek naar objectmetafysica leidde tot de ontwikkeling van de object-georiënteerde ontologie als nieuwe discipline, en hij staat centraal in de hedendaagse filosofische stroming van het speculatief realisme. Zijn laatste boek is Speculative Realism: An Introduction.

TALEN: Engels
ACT
Presented by
Kaaitheater ACT - Art Climate Transition