ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

On Extrastatecraft

talk
debat
14.10.2019

Onder de noemer Hyperpresent geven vijf hedendaagse denkers elk een lezing rond een nieuw begrip dat ze zelf introduceerden. Daarna gaan ze erover in gesprek met filosoof Laurent De Sutter, die deze reeks ook cureerde.

Extrastatecraft reguleert het dagelijkse leven in de stad: het is de sleutel tot macht – én verzet – in de 21e eeuw. Infrastructuur is niet alleen het netwerk van ondergrondse buizen en kabels die onze steden doen functioneren. Ze bepaalt ook de verborgen regels die de ruimten rondom ons structureren – vrijhandelszones, smart cities, buitenwijken, winkelcentra. Extrastatecraft brengt de opkomende krachten in kaart die deze ruimten vormgeven, en toont hoe ze ontsnappen aan de greep van overheden. Keller Easterling verkent delen van de infrastructuur die de grootste impact hebben op onze wereld – zoals regels voor de afmetingen van kredietkaarten, het stedelijke netwerk van mobiele telefonie, ’s werelds grootste gedeelde platform, en de ‘free zone’, het nieuwe wereldstedelijke model – en stelt enkele verrassende technieken voor om macht in de moderne wereld te bepalen.

• Keller Easterling is een Amerikaanse architecte, urbaniste, auteur en professor aan Yale University. Ze schrijft voornamelijk over de infrastructurele organisatie van de wereld. Haar jongste boek is Extrastatecraft: The Power of Infrastructure Space.

TALEN: Engels
ACT
Presented by
Kaaitheater European Union | Creative Europe