ma di wo do vr za zo
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
 
 
 
16
 
 
 
19
 
20
 
21
 
22
 
 
 
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 
 

Socrates

theater
24.10.2015

Op ironische wijze

Veertig jaar na Julien Schoenaerts brengt acteur Bruno Vanden Broecke (De Koe, Missie, Safety First, Het Eiland…) de ‘vader van de Westerse filosofie’ weer tot leven. Socrates, leermeester van Plato, uitvinder van de socratische methode, zette de Atheense bevolking op de markt aan het denken door op ironische wijze provocerende vragen te stellen die hun vooroordelen en overtuigingen ondermijnden. Het gedachtegoed van de ‘horzel van Athene’ heeft 2400 jaar na datum nog niets aan waarde ingeboet.

In deze nieuwe theatertekst, geschreven en geregisseerd door Stefaan Van Brabandt, kijkt Socrates in de laatste uren voor zijn dood terug op zijn leven en denken: zijn deelname aan de Peloponnesische oorlog, zijn zelfgekozen armoede, zijn immer kijvende echtgenote Xanthippe, zijn liefde voor knapen, zijn zoektocht naar de waarheid, en natuurlijk zijn proces en uiteindelijke veroordeling tot het drinken van de gifbeker wegens godenlastering en het bederven van de jeugd. 

Socrates is de eerste in een reeks filosofenmonologen die Stefaan Van Brabandt (vroeger bij compagnie De Koe, maakte met Het voordeel van de twijfel een tv-reeks en een boek over filosofie) schrijft en regisseert met De Verwondering. Elke monoloog wordt geschreven alsof de filosoof zelf aan het woord is, in een toon en stijl die overeenstemmen met de denkhouding en het temperament van de filosoof in kwestie. In de geest van Socrates wordt Socrates dus een ironische, ontroerende, tragikomische voorstelling die aan het denken zet.

#bignames #kteam #norisk

spel Bruno Vanden Broecke | tekst & regie Stefaan Van Brabandt | productie De Verwondering | coproductie Het Zuidelijk Toneel, Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Arenbergschouwburg