Ecopolis 2016
Macht, politiek en chocolade
Als jaarlijks rendez-vous voor wie bezig is met een duurzame toekomst, vertrekt Ecopolis voor deze nieuwste editie vanuit de vraag: ‘wat kunnen we doen aan de huidige ecologische uitdaging, en met welke middelen?’
Bij de begrippen macht en politiek komt ook chocolade kijken: als verwijzing naar het menselijk verlangen, naar de mens achter de systemen. En evenzeer omdat de mondiale chocoladehandel de scheiding van macht en politiek pijnlijk tastbaar maakt.
SPREKERS
> David Van Reybrouck Belgian author and founder of the Brussels Poetry Collective and the G1000 Citizens’ Summit
> Joris Luyendijk Dutch author, news correspondent, talk show host
> Natalie Eggermont emergency doctor, moral philosopher and climate activist
> Mamadou Bamba foreign minister of Côte d'Ivoire from 2003-2006
> Niko Paech German economist, professor at the University of Oldenburg, researches in the fields of environmental economics, ecological economics and sustainability science
> Wannes Cappelle singer, musician, actor
> Annelies Verbeke author
> Warda El-Kaddouri literature science researcher at the University of Ghent
> Bart Staes member of European parliament for Groen
> John Thackara founder of Doors of Perception and author of How To Thrive In The Next Economy
> Karel Verhoeven editor in chief of De Standaard
> Olivier De Schutter professor of international human rights law, European Union law and legal theory at the UCL, United Nations Special Rapporteur on the right to food from 2008-2014
PROGRAMMA (grote zaal)
11:00 > Macht en Europa
met Joris Luyendijk, Bart Staes en Nina Holland. Moderator: Annelies Beck
12:30 > Wat na de COP21 in Parijs
met Karel Verhoeven, Natalie Eggermont en Faiza Oulahsen
14:00 > Chocolade
met Mamadou Bamba, Isabelle Quirynen en Olivier De Schutter
15:30 > Genoeg
met Niko Paech, John Thackara en Wannes Cappelle. Moderator: Jan-Frederik Abbeloos
17:00 > Burgers in de wereld
met David Van Reybrouck, Annelies Verbeke, Warda El-Kaddouri en Jeroen Olyslaegers
DIALOOGTAFELS
12:30 > Transitie-initiatieven en armoede: een logische maar moeilijke tandem?
Hoe maken we transitie-initiatieven meer inclusief en op maat?
Met Pascal De Bruyne (UGent), Erik Béatse (Samenlevingsopbouw Vlaams-Brabant) en Sabien Meeremans (Letsgroep Oostende). Facilitator: Caroline Croene (Vormingplus Oostende-Westhoek)
14:00 > Burgers nemen de wereld graag in handen
Het gonst van de LETS-groepen, Repair Cafés en samentuinen. Maar hoe begin je eraan? En hoe vermijd je een kater? Wat zijn goede stappen?
Facilitator: Stefaan Segaert (Vormingplus Waas-en-Dender)
15:30 > Levensstijlactivisme: welke mens wil je zijn?
Psychologen Rudy Vandamme en Ann Sterckx laten je via oefeningen proefwandelen in een landschap van mogelijkheden: hoe het ongetemde wilde in jezelf reactiveren? Waar veerkracht vinden in tijden van onzekerheid? Hoe de diepere existentiële, ecologische dimensie van je leven meer erkenning geven?
Facilitator: Jan Timmerman (Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen)
FORUM
11u00 > Docu: Les Liberterres
Vier boeren uit verschillende landen tonen een alternatief voor de huidige agro-industrie. Ze zijn ervan overtuigd met hun aanpak voedselzekerheid te kunnen bieden aan een wereldbevolking van 9 miljard in 2050. Kan hun droom waarheid worden? Nagesprek in aanwezigheid van regisseur Paul-Jean Vranken.
12u30 > Boekensalon
Op het boekensalon delen auteurs van recente ecopublicaties hun visie op de huidige ecologische uitdagingen met het publiek. Met Thomas Decreus, Jef Peeters en Erica Meijers.
13:30 > Docu: Oratorium zonder doel
Een eigenzinnig beeld op de thematiek rond Doel vanuit het standpunt van de inwoners. Met in de hoofdrollen de stichter van Doel 2020, de voorzitter en een onteigende boer. Nagesprek in aanwezigheid van de regisseur Manu Riche.
16:00 > Chocoladeproeverij
Bitterzoet is een chocoladebedrijf gespecialiseerd in originechocolade. Afhankelijk van de herkomst van de cacaobonen, maak je kennis met een diversiteit aan smaken.
17:00 > Docu: Demain
Hoe kunnen we de ecologische catastrofe vermijden? Vanuit die vraag ontmoet het regisseursduo Cyril Dion en Mélanie Laurent in tien landen pioniers die landbouw, energie, economie, democratie en onderwijs heruitvinden. Door positieve initiatieven samen te brengen, ontdekken ze hoe de wereld van morgen er uit zou kunnen zien.
Volledig programma en dagoverzicht op www.ecopolis.be
organisation Het Groene Boek vzw | partners, Broederlijk Delen, Crosstalks, Denktank Oikos, Etopia, Kaaitheater, Kunstenpunt/Flanders Arts Institute, Oxfam, Passa Porta | in association with Vormingplus | cofunded by the Creative Europe Programme of the European Union, GEF and Triodos | support De Standaard