ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
 
 
14
 
15
 
16
 
 
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Spoken Night

performance
talk
film
25.11.2010

Kunstenaars, schrijvers en filosofen geven hun visie op ‘mobiliteit en identiteit’, het thema van deze Spoken World. Een avond met lezingen en statements, acts en performances, films en debat. Tussen de verschillende bijdrages kunt u vrij binnen en buiten lopen.

19:00

PAUL SCHEFFER
Nederlands socioloog en publicist. Tien jaar geleden verscheen zijn ophefmakende essay Het multiculturele drama, zeven jaar later gevolgd door Het land van aankomst, een diepgaande studie over migratie en multiculturaliteit. Voor Spoken Night laat Scheffer zijn licht schijnen over de recentste (politieke) evoluties in Nederland.

MARCO MARTINIELLO
Socioloog en politicoloog, inwoner van Molenbeek. Als hoofd van het Centre d’Etudes de l’Ethnicité et des Migrations (universiteit Luik) en als lid van het European Network of Excellence IMISCOE (International Migration and Social Cohesion in Europe) pleit hij voor een multicultureel burgerschap.

SOHEILA NAJAND
Nederlands-Iraanse beeldend kunstenares en voorvechtster van een ‘nieuw cultureel burgerschap’, geënt op diversiteit en radicale democratie. In haar lecture-performance maakt zij enkele persoonlijke beschouwingen bij het thema van het festival. Haar zus Jila Najand zorgt voor bijhorend videomateriaal.

ELS DIETVORST
Brusselse kunstenares. Trok enkele maanden geleden naar Ierland, waar ze een nieuw bestaan opbouwt ver weg van de drukte van de stad en haar thuisland. In een korte beeldmontage doet ze verslag van haar nieuwe thuis.

EMMANUEL LAMBION
Sinds september 2010 is B-1010 de postcode van de fictieve twintigste gemeente van Brussel: Be-DIX_TIEN, een virtuele gemeenschap die de sociale, culturele, taalkundige en territoriale grenzen overstijgt. Initiatiefnemer Emmanuel Lambion licht het project toe.

SADDIE CHOUA
Marokkaans-Belgische sociologe en filmmaakster. Presenteert een portret van haar familie dat balanceert tussen feit en fictie, tussen persoonlijke en politieke beschouwing. Aanleiding van haar semi-biografische documentaire is een foto van haar vader en vier ooms. Drie bleven in Marokko, twee emigreerden naar België. Wie van hen bracht het er uiteindelijk beter vanaf?
Supported by Daarkom & VGC


21:00

pauze / pause / intermission

21:30

TANJA OSTOJIC
Deze Servische kunstenares legt in haar performances en installaties de grenzen van de Europese migratiepolitiek bloot. Haar artistieke acties zijn steevast politiek geladen en lokken de nodige controverse uit: zo adverteerde ze ooit foto’s van zichzelf om een Europese echtgenoot te strikken en stak ze meermaals illegaal de grenzen van de EU over. In het Kaaitheater toont zij haar soloperformance Integration Impossible.

ABDELKADER BENALI
Romanschrijver, literatuurcriticus en dichter. Verhuisde als kind van Marokko naar Rotterdam. Debuteerde met de roman Bruiloft aan zee (1996) waarin hij zijn ervaringen als kind tussen twee culturen beschrijft. In De stem van mijn moeder (2009) komt dit thema terug naar boven.

PETRA ARDAI & LUC VAN LOO
Deze Hongaars-Nederlandse theatermakers vragen zich in hun werk af hoe je je als migrant verbonden kunt voelen met het land waarin je woont. Vaak betrekken ze ook het publiek bij hun zoektocht. 

THOMAS BELLINCK
Jonge Belgische theatermaker. Lliet zich in het verleden opmerken met enkele rake geëngageerde acties in de publieke ruimte, in de hoop beweging te krijgen in het starre Belgische migratiebeleid. In de Spoken Night brengt hij een lezing van verzet.

BEN HAMIDOU
In Sainte-Fatima de Molem vertelt theatermaker Ben Hamidou het verhaal van zijn grootmoeder, die tot de eerste generatie Marokkaanse migranten in Molenbeek behoorde. Vanavond krijgt u een voorzet; de voorstelling is te zien in het Huis der Culturen.