ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
 
 
14
 
15
 
16
 
 
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

De Lobstershop

theater
18—24.01.2007

Pleidooi voor de schoonheid van het imperfecte en het onvoorspelbare


Axel is veertig, biogeneticus en getrouwd met Theresa. Door een stom incident sterft hun zoon. Het verdriet is allesvernietigend. Wanneer geen enkele therapie nog helpt en zijn vrouw hem verlaat, besluit Axel zelfmoord te plegen. Op de bewuste dag trekt hij zijn beste pak aan en gaat hij, als afscheid, nog één keer kreeft met sauce armoricaine eten in zijn geliefkoosde restaurant De Lobstershop. Maar de kelner struikelt en de kreeft met sauce armoricaine komt op Axels witte pak terecht. In een fractie van een seconde wordt Axels ritueel vernietigd en ziet hij zijn hele leven in zijn gelaat ontploffen. De Lobstershop is de beschrijving van deze fractie van een seconde.


In De Lobstershop stellen kleine en grote tragedies een aantal maatschappelijke vragen aan de orde. Fragmenten actualiteit dringen onherroepelijk de fictie binnen. Aan de hand van soms surreële, dan weer realistische situaties komen we terecht in een wereld van bootvluchtelingen en criminelen, illegaliteit en de grenzen van de beschaving, vreemde discussies over de nieuwe mens. Personages pogen zichzelf en hun positie te definiëren maar worstelen met de razendsnelle evoluties om zich heen: gentechnologie, migratiestromen, de botsing van religies, gruwel en geweld. De 21ste eeuw wordt voorgesteld als een tijdsgewricht in brand, in verbrokkeling en ontbinding, als een biotoop voor irrationele angst en eindeloze verveling en een wildgroei van wanhoopsdaden.


Als biogeneticus werkt Axel aan de nieuwe mens, die alle angsten, verlangens en uiteindelijk de sterfelijkheid overstijgt. Maar specifieke gebeurtenissen in zijn leven, confrontaties en drama’s, bepalen zijn wetenschappelijk parcours. Via Axels tragedie stelt Jan Lauwers de vraag naar menselijkheid en ontmenselijking en houdt hij een pleidooi voor de andere kant van de schoonheid, de schoonheid van het imperfecte en het onvoorspelbare.


Naar aanleiding van de voorstellingen van De Lobstershop, projecteren we opnieuw Goldfish Game, de eerste langspeelfilm van Jan Lauwers (2002). De film werd geselecteerd voor verschillende internationale festivals, o.a. Venetië en Gent in 2002.

texte et mise en scène Jan Lauwers
avec Hans Petter Dahl, Grace Ellen Barkey, Tijen Lawton, Anneke Bonnema, Benoît Gob, Inge Van Bruystegem, Julien Faure, Maarten Seghers
musique Hans Petter Dahl, Maarten Seghers
décor Jan Lauwers
costumes Lot Lemm
responsable de la production Luc Galle
éclairage Lieven De Meyere, Jan Lauwers
concept son Dré Schneider
traduction en anglais Gregory Ball
traduction en français Monique Nagielkopf
production Needcompany
coproduction Festival d’Avignon, Théâtre de la Ville (Paris), Théâtre Garonne (Toulouse), PACT Zollverein (Essen), Cankarjev Dom (Ljubljana), La Rose des Vents (Scène Nationale de Villeneuve d’Ascq), Automne en Normandie, La Filature (Scène Nationale de Mulhouse), Kaaitheater (Bruxelles), deSingel (Anvers)

Needcompany bénéficie du soutien de la Communauté flamande