ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
 
 
14
 
 
 
 
18
 
19
 
 
 
22
 
 
24
 
25
 
26
 
27
 
 
 
 
 

on Antiphilosophy

talk
debat
28.05.2020

Opgelet: deze lezing is afgelast om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. 

Onder de noemer Hyperpresent geven vijf hedendaagse denkers elk een lezing rond een nieuw begrip dat ze zelf introduceerden. Daarna gaan ze erover in gesprek met filosoof Laurent De Sutter, die deze reeks ook cureerde.

We hebben filosofie altijd begrepen als de zoektocht naar universele waarheden, en we verwachten van filosofen dat ze die waarheden over de grenzen van hun eigen cultuur heen brengen. Maar vandaag de dag betwijfelen we sterk of een individuele filosoof wel in staat is tot ‘universeel denken’, en lijkt filosofie het af te leggen tegen cultureel relativisme. Boris Groys betoogt dat moderne ‘antifilosofie’ dat universele denken niet als doel nastreeft, maar in de plaats ervan focust op de universaliteit van het leven, materiële krachten, sociale praktijken, passies en ervaringen – onbehagen, vitaliteit, extase, talent, revolutie, lachen of ‘profane verlichting’ – die hij analyseert in dialoog met denkers zoals Kierkegaard, Derrida, Nietzsche en Benjamin.

• Boris Groys is kunst- en mediacriticus, filosoof en professor aan New York University. In zijn werk onderzoekt hij de verbanden tussen socialisme, modernisme, hedendaagse kunst en media & technologie. Zijn recentste boek is In the Flow.

TALEN: Engels
ACT
Presented by
Kaaitheater ACT - Art Climate Transition