ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
 
 
14
 
 
 
 
18
 
19
 
 
 
22
 
 
24
 
25
 
26
 
27
 
 
 
 
 

VIDEO: Rosi Braidotti - on Posthumanism

Video
04.03.20

Onder de noemer Hyperpresent geven vijf hedendaagse denkers elk een lezing rond een nieuw begrip dat ze zelf introduceerden. Rosi Braidotti is filosoof en feministisch denker.

Onder de noemer Hyperpresent geven vijf hedendaagse denkers elk een lezing rond een nieuw begrip dat ze zelf introduceerden. Daarna gaan ze erover in gesprek met filosoof Laurent De Sutter, die deze reeks ook cureerde.

Een digitaal ‘second life’, genetisch gemodificeerd voedsel, geavanceerde prosthetica, robotica en voortplantingstechnologieën zijn vertrouwde facetten van ons hedendaagse leven. Ze doen het onderscheid vervagen tussen wat menselijk en wat ‘anders’ is, leggen de non-naturalistische structuur van het menselijke bloot en zetten de traditioneel humanistische ondeelbaarheid van het subject op losse schroeven. We kunnen deze situatie bekijken als een verlies van cognitieve en morele zelfbeschikking, maar het posthumane kan ons ook helpen om onze flexibele en meervoudige identiteiten te begrijpen, en om de steeds ingrijpender effecten in te schatten van het postantropocentrische denken, niet alleen op andere levensvormen maar op de duurzaamheid van de hele planeet. Het feit dat hedendaagse markteconomieën winst halen uit de controle en commodificatie van al wat leeft, zorgt voor een hybridisering die categorische verschillen tussen de mens en andere soorten, zaden, planten, dieren en bacteriën uitvaagt.

• Rosi Braidotti is filosoof en feministisch denker. Ze was directeur van de Nederlandse Research School of Women's Studies, en stichtend hoogleraar Vergelijkende Vrouwenstudies aan de Universiteit Utrecht. Haar werk verkent de transformatie van het subjectieve onder invloed van de recente technologische en politieke verschuivingen. Haar nieuwe boek Posthuman Feminism zal in de loop van 2020 gepubliceerd worden.

The Hyperpresent lectures are co-funded by ACT and the Creative Europe Programme of the European Union.