Rosas & tg STAN [BE]

Quartett

Quartett
Quartett

23.01 – 26.01.2019

Een salon voor de Franse Revolutie, een bunker na de Derde Wereldoorlog. Terwijl de wereld op het punt staat in te storten, voeren een man en een vrouw een vlijmscherpe dialoog  – gebaseerd op een bijtende tekst van Heiner Müller. De confrontatie tussen de twee is ook een confrontatie tussen de macht van woorden en de dreiging van beweging. Welke verschijningsvormen kan communicatie aannemen? Frank Vercruyssen van tg STAN en Cynthia Loemij van Rosas delen de scène en graven naar de essentie van de relatie tussen woord en beweging. Zij maakten Quartett in 1999 samen met Jolente en Anne Teresa De Keersmaker, op de gelijknamige tekst van Müller uit 1980. De Duitse theatermaker – die zich op zijn beurt liet inspireren door Les liaisons dangereuses (1782) van Choderlos de Laclos – verweefde thema’s als de inherente wreedheid van de mens en de manier waarop relaties doorgaans uitlopen in het verslaan van 'de ander’, tot een krachtige dialoog.

Na 20 jaar opnieuw te zien in het Kaaitheater!
 

"Quartett heeft iets verhevens én iets heel rauws" - een gesprek met Cynthia Loemij en Frank Vercruyssen (MMM)

The text is about much more than the power dynamic between a man and a woman - an interview with Cynthia Loemij en Frank Vercruyssen (Bruzz)


concept Anne Teresa De Keersmaeker, Jolente De Keersmaeker, Cynthia Loemij, Frank Vercruyssen | text Heiner Müller, Quartett | performed by Cynthia Loemij, Frank Vercruyssen | set & lighting design Herman Sorgeloos, Thomas Walgrave | costumes An D’Huys | production tg STAN, Rosas | co-production 1999 Kaaitheater | co-production 2019 De Munt/La Monnaie | premiere 4/03/1999, Kaaitheater | Rosas is supported by the Flemish Community

There's more

Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas

Fase

dans

Fase
Fase
Rosas Performance Space
do 08.11 - zo 25.11.18

Fase (1982) was dé doorbraak van Anne Teresa De Keersmaeker. Op vier repetitieve composities van de Amerikaanse minimalist Steve Reich, volgen drie duetten en een solo elkaar op. De bewegingen zijn zo perfect uitgevoerd dat ze bijna mechanisch lijken en je – toch! – op een vreemde manier raken. Voor de eerste keer geeft De Keersmaeker de voorstelling door aan een nieuwe generatie danseressen.

Rosas & B’Rock Orchestra

The Six Brandenburg Concertos

dans

The Six Brandenburg Concertos
The Six Brandenburg Concertos
De Munt/La Monnaie
za 05.01 - wo 09.01.19

Toen Anne Teresa De Keersmaeker in 1980 in New York aan Violin Phase werkte, speelde er naast de muziek van Steve Reich slechts één andere opname in de studio: de Brandenburgse Concerten van Bach. Na meer dan 35 jaar zet ze het werk met deze muziek verder, in gezelschap van zestien dansers uit verschillende Rosasgeneraties en live begeleid door het barokensemble B’Rock.

Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas

Bartók/Beethoven/Schönberg

dans muziek

Bartók/Beethoven/Schönberg
Bartók/Beethoven/Schönberg
Kaaitheater
wo 19.06 - do 27.06.19

Deze bijzondere repertoire-avond voert je mee langs drie vroege werken van Anne Teresa De Keersmaeker, ieder gebaseerd op een klassiek muziekstuk. Op het programma: een speelse, strijdvaardige choreografie op de gelaagde ritmes en harmonieën van Bartóks Quartet n°4, een groepsstuk dat de zwaartekracht tart en het ingenieuze contrapunt in Beethovens Die Grosse Fuge verbeeldt, én een schaamteloos romantisch duet op Schönbergs Verklärte Nacht.