Kris Verdonck / A Two Dogs Company & Het Zuidelijk Toneel [BE, NL]

Conversations (at the end of the world)

Conversations (at the end of the world)
Conversations (at the end of the world)

29.09 – 30.09.2017

Wat te doen met het einde in zicht?

Vijf figuren staan in een lege theaterruimte, enkel vergezeld door de tijd die hen rest. Samen vormen ze een portret van de mens in de waanzinnige twintigste eeuw, wachtend op die onvermijdelijke catastrofe. Oorlogen, smeulende conflicten, terreur, ecologische rampen… steeds meer mogelijke eindes dienen zich aan. Ondanks de shock blijven ze praten, spelen en musiceren. Voorbij de opgave en de hoop – maar met volle zin voor onzin – leven ze in een toestand waar opnieuw veel mogelijk blijkt.

Het oeuvre van de Russische schrijver Daniil Charms is de inspiratiebron voor deze theatertekst, aangevuld met werk van tijdgenoten, waanzinnige profeten en filosofen, en tweets uit oorlogsgebieden. Op scène staan topacteurs Johan Leysen, José Kuijpers, Jan Steen en Jeroen Van der Ven, vergezeld door pianist Marino Formenti.

• Theatermaker Kris Verdonck gaat in zijn werk – tussen beeldende kunst en theater, tussen installatie en performance, tussen dans en architectuur – op zoek naar de schoonheid in de catastrofe. Als artist-in-residence bij het Kaaitheater (2013-2016) presenteerde hij o.a. H, an incident (ook op teksten van Charms), Untitled en IN VOID.

'Gewaagd en prachtig uitgevoerd toneel' - de Volkskrant

De troost van het absurde - De Morgen

Een verbluffend mooie beeldende installatie waarin alle menselijke aanwezigheid uitgewist is - De Standaard

Kris Verdonck maakt absurdistisch antwoord op apocalyps - een interview in Bruzz

'Conversations is een zeer grappige voorstelling, maar in de verstilling wordt ook de ernst die daarachter schuilgaat zichtbaar.' - Theaterkrant


concept and direction Kris Verdonck | dramaturgy Kristof Van Baarle | assistant dramaturgy Charlotte De Somviele | performed by Jan Steen, Johan Leysen, Jeroen Van Der Ven, Marino Formenti, José Kuijpers | artistic advice Piet Menu | production A Two Dogs Company, Het Zuidelijk Toneel | co-production Kaaitheater, Rotterdamse Schouwburg | support the Fondation d'entreprise Hermès within the framework of the New Settings program, the Flemish Authorities, the Flemish Community Commission, the Belgian Tax Shelter

There's more

Een zoetzure kijk op de ondergang

In gesprek met Kris Verdonck en Kristof van Baarle

Een zoetzure kijk op de ondergang
Een zoetzure kijk op de ondergang

Interview

do 24.08.17

In zijn nieuwste voorstelling speelt Kris Verdonck met de vraag waarover mensen het zouden hebben als de wereld rondom hen vergaat. Hoe gaan we om met het einde? En wat vertelt het ons over hoe we in de wereld staan vandaag? Een collage van tekstfragmenten en muziek, samen met een specifieke humor, schoonheid en taal, schept het gevoel dat alles voorbij is. Aardsdonker maar hilarisch, of zoetzuur zoals Verdonck en dramaturg Kristof van Baarle het liever noemen.