Yipoon Chiem

B****

B****
B****

09.07.2021

B**** is een intiem moment als performance, dat de weg baant voor vrouwelijke slachtoffers van geweld naar een individueel en collectief bewustzijn. ‘Dit werk is een eerbetoon... om ons te herinneren aan waardigheid door dezelfde gereedschappen te gebruiken als bepaalde WEZENS uit het verleden, als deze VROUWEN vandaag. Verbeelding, vastberadenheid, geloof, projectie, rituelen, ontwijken, acceptatie, aanpassing, moed, kracht, lichamelijkheid, om deze werktuigen, deze wapens in het lichaam van de vrouwen die wij zijn, tot rede te brengen.’

Het is een reis als inwijding die gebaseerd is op het verlies van de zingeving van de ziel, op morele pesterijen die je het hoofd doen verliezen en die je kwaad maken zonder de kracht te hebben om iets te doen. Deze woede sluit ons op in mentale gevangenissen, met stemmen, en destructieve woorden die ons bezingen als mantra's, die ons hypnotiseren naar de rand van de afgrond. Maar deze stemmen zijn slechts de interpretatie die wij eraan gegeven hebben.

Deze solo veegt alle illusies weg die ons ertoe gebracht hebben te blijven vechten tegen alle verwachtingen in. Het is het verhaal van de hel waarin een jonge vrouw gevangen zit door haar woede en haar uiterlijke beeld.

THE GREATEST PERFORMANCE IS THE ONE THAT ACHIEVES MADNESS.

• Yipoon Chiem, Belgische van Khmer-afkomst, laat zich inspireren door vechtsporten zoals Kung-fu en klassieke Khmer-dans. Vertrekkend vanuit hiphop en breakdance, creëert ze haar eigen stijl, een fusie van verschillende invloeden. Als multidisciplinair artiest met een creatieve geest, danst ze niet alleen, maar werkt ze ook muzikaal samen met lokale en internationale groepen, door te rappen, te zingen en andere vocale expressies.


dramaturgy, stage design & choreography Yipoon Chiem | set & costume design Caroline Fainke | videos Elen Sylla Grollimund | lighting Lucien Elskens | coaches Mike Van Alfen / Alesandra Seutin  | music Torben Hens / Louc Sadu / Yipoon | with the support of Citylab Pianofabriek, Lezarts Urbains, KVS, Stad Brussel, Mestizo Arts Platform, Rataplan & Zinnema