ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
 
 
 
 
16
 
17
 
18
 
19
 
 
 
 
23
 
24
 
25
 
 
 
 
 
 

Who owns the womb?

In gesprek met Leah Hazard - vroedvrouw, schrijver en activist. Over geschiedenissen schrijven en toekomsten maken.

talk
lecture
04.03.2025

De baarmoeder, oorsprong van leven en moederschap. De Schotse schrijver en vroedvrouw Leah Hazard schreef de bestseller Womb, waarin ze historische vooronderstellingen over de baarmoeder weerlegt en toekomstscenario’s onderzoekt. Kan de medische wetenschap bijdragen aan moederschap for many? Het boek vormt de gespreksstarter tussen Hazard zelf en onderzoekers Jolien Gijbels (VUB) en Joz Motmans (UZ Gent), allebei academici die het belangrijk vinden om hun kennis en ervaring te delen met het brede publiek. Met Heleen De Bruyne als moderator.

 

• Leah Hazard is verloskundige bij de Britse National Health Service en auteur van The Father's Home Birth Handbook, Hard Pushed: A Midwife's Story (een bestseller in de Britse Sunday Times) en Womb: The Inside Story of Where We All Began (Schots boek van het jaar, New York Times Editors' Choice). Ze is een uitgesproken pleitbezorger voor reproductieve gezondheidszorg en verschijnt regelmatig in de nationale en internationale media. Haar volgende boek, Birth Wars (verschijnt in 2027), gaat over de manier waarop de wereldwijde kraamzorg in de 21e eeuw wordt geleverd en ervaren. Leah is ook bestuurder van Amma Birth Companions, een organisatie die perinatale ondersteuning biedt aan mensen in sociaal isolement. Ze woont in Glasgow, Schotland.

Dr. Jolien Gijbels is universitair docent Geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en onderzoeker aan de KU Leuven binnen de onderzoeksgroep Cultuurgeschiedenis sinds 1750. Haar interesses omvatten de geschiedenis van geneeskunde, gender en technologie in de 19e en 20e eeuw. Dr. Gijbels heeft gepubliceerd over onderwerpen zoals verloskundige dilemma's, reproductieve chirurgie en de wisselwerking tussen geneeskunde en religie. Bij Lannoo komt dit jaar een boek uit voor het brede publiek, waarin ze samen met Chanelle Delameillieure en tien jonge historici de geschiedenis van consent schetst aan de hand van boeiende en verrassende verhalen.

Dr. Joz Motmans is coördinator van het Centrum voor Seksuologie en Gender van het Universitair Ziekenhuis Gent. Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar transgenderstudies, met een focus op de sociale en juridische situatie van transgender personen. Dr. Motmans was betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten die de ervaringen van transgender personen in België in kaart brachten en heeft publicaties op zijn naam staan over transgender gezondheidszorg en de gezondheid van niet-binaire personen.

Heleen Debruyne (1988) is een Belgische auteur, radiomaakster en columniste. Ze studeerde geschiedenis en journalistiek aan de Universiteit Gent. Bij Klara presenteert ze het cultuurprogramma De Jaren. Samen met Anaïs Van Ertvelde creëerde ze de podcast "Vuile Lakens", waarin ze onderwerpen bespreekt rond seks en het lichaam; dit resulteerde in 2017 in het gelijknamige boek. Haar debuutroman "De plantrekkers" verscheen in 2016, gevolgd door "De huisvriend" in 2021, een persoonlijke vertelling over familiegeheimen en hun impact.