Multiple (hi)stories, Multiple futures
“Thinking out of the box is exactly how the box thinks. We are the boxes we strive to out-think,” schrijft filosoof Bayo Akomolafe, spreker op de achtste editie van Ecopolis waar kunstenaars, denkers en doeners onze kaders openbreken. Maatschappelijke, ecologische en economische crisissen dwingen ons om na te denken over een radicaal andere manier van leven. Kunnen ongehoorde verhalen ons daarbij helpen? Verhalen die linken leggen tussen verschillende generaties, tussen geografische gebieden die ver van elkaar liggen of tussen oude kennis en technologie. Kan activisme als vorm van liefde ons verder brengen dan doemdenken? “The world is not about to end; we are already living with a different World,” vervolgt Akomolafe. Ecopolis brengt verhalen die voor deze nieuwe wereld een inclusieve en duurzame toekomst verbeelden.
• Ecopolis is het jaarlijks rendez-vous voor wie begaan is met een duurzame toekomst. Ecopolis gaat voor divers, internationaal en interactief. De achtste editie inmiddels, start in de middag en gaat door tot de late avond. Verwacht je aan wandelingen, lezingen, gesprekken tussen schrijvers, academici en burgers, workshops, literatuur en documentaires.
Kaaitheater nodigt makers Enkidu Khaled en Joachim Robbrecht uit voor een bijdrage over de impact van oorlog op het klimaat. Op het snijpunt van performance en vertoog, brengen zij verhalen uit Irak, Kenya, Oekraïne... Khaled en Robbrecht werkten afgelopen seizoen samen bij het project God 99 dat bij Kaaitheater in première ging.
PROGRAMMA
WORKSHOPS & WANDELINGEN
13:30 Minority walk met Omar Fassi Fehri (EN/FR)
De geschiedenis van minderheden blijft vaak onzichtbaar, ‘vergeten’ in het publieke debat. The Minority Walk is een twee uur durende wandeling door het centrum van Brussel, die je de onderdrukking van minderheden laat ontdekken – in de zin van groepen die onderhevig zijn aan overheersingsrelaties in de publieke ruimte. (vertrekt aan AB)
13:30 The Brussels of witches: feminist guided walk (EN/FR)
In de 14e eeuw, wanneer de ‘duistere’ Middeleeuwen overgaan in de Nieuwe Tijd en de Renaissance, worden vrouwen in het duister gedompeld – of liever gezegd in de vlammen van de brandstapel. Hoe werden de vaardigheden en kennis van vrouwen omgezet in daden van hekserij? Wat onthult onze stedelijke openbare ruimte over die tijd… en over heksen vandaag? Ontdek het tijdens deze rondleiding door kunsthistorica Chiara Tomalino van L’architecture qui dégenre. (vertrekt aan L'oreille Tourbillonnante, Calder (op de hoek van Coudenberg - 1000 Bruxelles, bovenaan de trappen van Albertina))
13:30 Wandeling: Twee (t)huizen, een gids (NL)
In deze interculturele wandeling leggen gidsen de focus op hoe zij de stad beleven. Ze laten je de buurten zien die voor hen belangrijk zijn, terwijl ze vertellen over hun herkomstland. Tijdens Ecopolis volg je Tatyana, een Oekraïense dame die bijna 22 jaar geleden naar België verhuisde. Ze laat haar favoriete plaatsen zien en eindigt in haar lievelings gebouw KVS waar ze een korte rondleiding geeft. De wandeling wordt met een drankje afgesloten in café Congo in KVS. (ism FDMO) (vertrekt aan de Sint Katelijnekerk)
14:00 Workshop ‘Limits to Growth’ (NL/EN)
Overstromingen, bosbranden, smeltende gletsjers, …: we worden alsmaar vaker geconfronteerd met natuurrampen. De gevolgen zijn desastreus en onbetwistbaar: we zijn de limieten van onze planeet aan het overschrijden. Om onze aardbol leefbaar te houden, moeten we dringend onze manier van leven herbekijken. In lijn met de ‘Buen Vivir’ filosofie gaan we samen op zoek naar manieren waarop we kunnen leven met minder niet-hernieuwbare grondstoffen, met als doel kritisch te kijken naar onze consumptiemaatschappij en actief na te denken over alternatieve samenlevingsmodellen. (i.s.m. Catapa) (vertrekt aan AB)
PANELGESPREKKEN & PERFORMANCE
16:00 Kolonisatie als uitbuiting van mensen en natuur
Kolonisatie omvat meer dan een systeem van dominantie over een bevolkingsgroep en territorium. In dit panel gaan auteurs en artiesten van verschillende achtergronden in gesprek over de vele verhalen die ondanks kolonisatie (over)leefden en alternatieven bieden, en over wat de omgekeerde beweging van ‘dekolonisatie’ inhoudt.
Met: Dalilla Hermans (journalist, schrijver, theatermaker), Báyò Akómoláfè (gevierd internationaal spreker, posthumanistisch denker en essayist) Jumana Emil Abboud (Palestijnse kunstenares), Mihnea Tănăsescu (politiek theoreticus) en als moderator Olave Nduwanje (auteur, jurist en activist).
18:00 Different jobs, one planet. Stories of strong commitment
Wat je ook studeert, welke job je doet: overal zijn er kansen op krachtig engagement voor een betere wereld. Een architect hoeft niet enkel huizen te bouwen, maar kan ook aandacht vragen voor een meer vrouwelijke benadering van de stad. Een advocaat kan het voortouw nemen in de strijd tegen de chemische vervuiling van onze omgeving. En wat dacht je van de oproep van een financieel analist om banken te doen springen?
Met: Apolline Vranken (architecte), Thomas Goorden (milieu-activist), Jérémy Désir-Weber (financieel analist), gemodereerd door Caroline Van Peteghem en afgesloten met een korte key-note door Eric Corijn (cultuurfilosoof en sociaal wetenschapper)
21:00 TANK TINK / ONE: De impact van oorlog op het milieu (première)
Oorlog maakt gigantische gebieden onherbergzame no-go zones. De impact op mens maar ook op natuur en biodiversiteit is enorm. Op Ecopolis brengen theatermakers en performers Enkidu Khaled en Joachim Robbrecht de première van TANK TINK/ONE, hun voorstelling over de milieu-impact van oorlog. Samen met kunstenaars, journalisten en activisten uit verschillende windstreken onderzoeken ze de relatie tussen oorlogsvoering en milieucrisissen in een hybride en veelstemmige lecture-performance.
Met: Sara Dziri, Anika Schwarzlose, Ogutu Muraya, Caroline Ngorobi, Chris Keulemans en Brian McKenna.
presented by AB, Oikos & Kaaitheater
€ 19/16/13/10/7