Wereldvreemd in Vlaanderen
Is de Vlaamse politiek wereldvreemd?
Vlaanderen leeft in de hype van de zelfstandigheid, van de onafhankelijkheid, van het zelf beter en anders doen. Politiek en media draaien rond de vraag of en hoe het confederalisme dan wel het separatisme zal zegevieren en of en hoe een rechtse regering aan de macht kan komen. Het boek Wereldvreemd in Vlaanderen staat dwars op die bekommernis. Met een duidelijke stelling over hoe aan politiek te doen, en uitgaande van een analyse van de nieuwe wereldorde, bepleiten de auteurs een progressieve politiek op meerdere schalen.
Alleen op Vlaamse schaal is een linkse politiek niet mogelijk. Het Vlaams nationalisme kan niet anders dan neoliberaal en conservatief zijn. Omdat de mondiale krachtsverhoudingen de politieke niveaus herbepalen, is een Belgische, Europese én mondiale stedelijke visie noodzakelijk. Nieuwe breuklijnen voor een progressieve politiek worden aangeduid. Verschillende hete hangijzers worden behandeld: duurzame transitie, sociaal beleid, stedelijk samenleven, superdiversiteit, vernieuwde democratie. Vanuit de wereld bekeken lijkt de Vlaamse politiek wel… wereldvreemd.
Presentatie boek: Eric Corijn | Paneldiscussie met Francine Mestrum, Christian Kesteloot, Dominique Willaert & Erik Swyngedouw | Moderator: Lieven De Cauter