ma di wo do vr za zo
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
 
 
 
16
 
 
 
19
 
20
 
21
 
22
 
 
 
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 
 

Het Groene Boek #4

talk
debat
27.04.2014

Het Kaaitheater zet zijn deuren open voor de vierde editie van Het Groene Boek. Schrijvers, academici en denkers uit binnen- en buitenland ontmoeten elkaar in debatten over de transitie naar een sociaal-ecologische samenleving. Ook interventies van theatermakers staan op het programma. In de foyer kan u terecht voor een uitgelezen selectie van boeken en publicaties over ecologische thema’s.

 

KAAITHEATER GROTE ZAAL

11u00 - LEZING: BO NORMANDER WORLDWATCH INSTITUTE
In mei verschijnt “State of the World 2014”, het nieuwe rapport van het Worldwatch Institute. Bo Normander deelt in primeur enkele van de recentste inzichten.

11u30 - DEBAT 1: KLIMAATPOLITIEK 2.0
De klimaatverandering zet zich onverminderd door, maar de politiek blijft stilstaan. Internationaal klimaatspecialist en IPCC-ondervoorzitter Jean-Pascal Van Ypersele gaat met Mathias Bienstman van de klimaatcoalitie, waterexpert Patrick Meire en schrijf ster Laïla Koubaa op zoek naar een weg uit de impasse.

13u00 - DEBAT 2: TRANSITIE EN ECONOMIE: VERBETEREN OF VERVANGEN? 
Het begrip transitie duikt de laatste jaren overal op, te pas en te onpas. En het duidt zeker niet altijd op echte systeemverandering. Stof voor een boeiend gesprek tussen geëngageerd wetenschapper Peter Tom Jones, Agoria-voorzitster Christl Joris, theatermaker Stijn Devillé en Bo Normander.

14u30 - WOUTER DEPREZ LEEST
een fragment uit zijn boek “Kies”, over keuzestress en een ‘lichter leven’

15u00 - TOEKOMSTGESPREK: LESS IS MORE
Betekent vooruitgang altijd maar meer spullen, of is het motto van de toekomst ‘less is more’? Vier verschillende generaties gaan afwisselend met elkaar in gesprek: jongerenambassadeur en woordkunstenares Nozizwe Dube, schrijver Roderik Six, ANPED-directeur Leida Rijnhout en voormalig politica en hoogleraar Lydia De Pauw-Deveen.

16u00 - DEBAT 3: SNELLER! SNELLER?
Vinden we in onze doorholsamenleving nog de tijd om te werken aan een duurzame transitie? Duits socioloog Hartmut Rosa deelt zijn inzichten over de versnelling van ons levenstempo en gaat in gesprek met schrijver Jeroen Olyslaegers en Riet Ory, die met Femma pleit voor een 30-urenwerkweek.

17u30 - TOEKOMSTGESPREK: TERUG NAAR DE UTOPIE?
Moeten we het utopische terug een kans geven, nu onze huidige samenleving afstevent op een kansloze toekomst? We leggen het voor aan schrijvers Pieter De Buysser, Anne Provoost, historicus en dramaturg Selm Wenselaers, professor Tine De Moor en auteur Thomas Decreus.

19u00 - THEATER
Michaël Pas speelt een stuk uit “Angst”, de politieke thriller van Stijn Devillé en Braakland/ZheBilding over de angst die de samenleving na de val van de banken teistert. 

KAAITHEATER FORUM

11u30 - BOEKVOORSTELLING: COÖPERATIES
Dirk Barrez
spreekt over zijn nieuwste boek “Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?”.

12u30 - BOEKVOORSTELLING: UPCYCLING 
Evy Puelinckx
stelt haar boek “Upcycling, afval wordt design” voor.

13u30 - DOCUMENTAIRE: SILENT LAND - WHEN THE ELEPHANTS DANCE THE GRASS GETS BEATEN 
Een aangrijpende kortfilm over de gevolgen van ‘land grabbing’ in Cambodja, met een nabespreking met regisseur Jan van den Berg.

15u00 - DOCUMENTAIRE: FISH & RUN 2 
Een film van Climaxi over de problemen in de visserijsector, en de vis die op ons bord belandt, met een nabespreking met maker Filip De Bodt

16u30 - AUTEURS IN GESPREK: MOBILITEIT
Een gesprek over (duurzame) mobiliteit, met Kobe Boussauw en Thomas Vanoutrive, auteurs van het pas verschenen “Het mobielste land ter wereld”, en mobiliteitsexpert Kris Peeters, die in mei zijn nieuwste boek “Weg van mobiliteit” uitbrengt.

17u45 - AUTEURS IN GESPREK: DIVERSITEIT EN DEMOCRATIE
Dirk Geldof
publiceerde onlangs “Superdiversiteit. Hoe migratie onze samenleving verandert”. Hij gaat in gesprek met  Joachim Ben Yakoub, co-auteur van “Superdiversiteit en democratie”.

 

TRAGE TRANSITIETAFELS
Echte verandering begint vaak van onderuit. Aan de Trage Transitietafels kan je dan ook zelf in gesprek gaan met voortrekkers van transitie-initiatieven op het vlak van wonen, energie, voeding, economie, innerlijke transitie en jongerenparticipatie in de stad. De voorbeelden kunnen inspireren, maar nodigen ongetwijfeld ook uit tot prangende vragen. Schuif mee aan tafel, maar schrijf je wel vooraf in via info@hetgroeneboek.be (max. 20 personen per gesprek).

WORKSHOP VOOR KINDEREN
Tussen 13u en 18u is er een workshop Maderas, georganiseerd door KAMO, voor kinderen van 5 tot 12 jaar.

Maderas bestaat uit plankjes, veel plankjes, groot en klein, met een grappig rood randje. De kinderen bouwen mee vanuit hun verbeelding. Na enkele minuten rijzen torens op, ruimteschepen, vreemdsoortige dieren… Zo ontstaat een wereld waar iedereen zijn dromen tot leven ziet komen! Reserveren aanbevolen via publiekswerking@kaaitheater.be.