ma di wo do vr za zo
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
 
 
 
16
 
 
 
19
 
20
 
21
 
22
 
 
 
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 
 

Het Groene Boek # 3

debat
boekpresentatie
28.04.2013

Op 28 april strijkt de derde editie van Het Groene Boek neer in het Kaaitheater, met stevig gekruide lezingen en debatten over de transitie naar een sociaal-ecologische samenleving, spraakmakende documentaires, informatiestands van ngo’s die werken rond ecologie, en boeken uiteraard.

 
KAAITHEATER GROTE ZAAL
 
11u30 DEBAT 1: Nee, ik ben niet te koop. Welke toekomstpraktijken voor een nieuwe identiteit? 
Wat is er nodig om ons hoofd en ons hart te bevrijden van consumptiedwang? Een debat met sociaalpsycholoog Harald Welzer, historicus Rutger Bregman*, romanschrijver Marcel Möring en An de Bisschop, directeur kenniscentrum Dēmos.
 
13u00 VINGER AAN DE POLS: het klimaat om zeep? 
Welke weg kunnen we bewandelen om alsnog tot een sterk klimaatbeleid te komen?  Luc Goeteyn, co-auteur van "In het oog van de storm – over mensen, geschiedenis en klimaatveranderingen" praat met Vera Dua*, nieuwe voorzitter van de BBL (Bond Beter Leefmilieu), Omar Ba van het Afrikaans Platform en Sarah Lamote van het Platform Klimaatrechtvaardigheid.
 
14u30 Theatrale interventie 
Schrijver en theatermaker Joost Vandecasteele schreef een speech voor de wereldklimaatminister.
 
15u00 TOEKOMSTGESPREK: hoe de transitie realiseren?
Hoe realiseren we de overgang naar een meer duurzame samenleving? Een gesprek met Anneleen Kenis, co-auteur van “De Mythe van de Groene Economie”, Rik Pinxten, cultureel antropoloog, Jim Baeten, voorzitter van het Ministerie van Ideeën en oprichter van Tri.zone, en Michel Bauwens (P2P). Moderator: Ann Olaerts.
 
16u30 DEBAT 2: de tijdstrijd
Wat betekent vrije tijd nog als de werktijd flexibel is? Hoe worden we weer baas van onze eigen tijd? Professor Jan Blommaert, journalist Koen Haegens, filosofe Joke J. Hermsen (auteur van o.a. "Stil de tijd") en Ann Demeulemeester, voorzitter van de Verenigde Verenigingen, zoeken het uit. Moderator: Anna Luyten.
 
18u00 Theatrale Interventie
Saskia De Coster over haar nieuwe roman “Wij en ik” : een nieuwe familieroman maar vooral ook een boek over de hedendaagse Europese mens en zijn (on)ecologisch bewustzijn.
 
18u30 VINGER AAN DE POLS: alle generaties verontwaardigd?
Het pamflet "Indigniez-vous" van de onlangs overleden Stéphane Hessel inspireerde de jongste generatie. Hebben de twintigers de negentigers nodig om wakker te worden? Verschillende generaties gaan met elkaar in gesprek in estaffetevorm: pionier van de BRT Paula Semer, antropoloog en schrijver Koen Peeters, theatermaker en schrijfster Maud Vanhauwaert, Sihame El Kaouakibi, oprichtster van Let’s Go Urban en columnist Fikry El Azzouzi. Inleiding en besluit door Dirk Barrez.
 
20u00 KEYNOTE SPREKER: Ezio Manzini
Ezio Manzini is professor Industrieel Design en doet onderzoek naar innovatieve, duurzame processen in het productie- en consumptiesysteem. In zijn recente boek, “Sustainable Everyday”, beeldt hij zich in hoe het leven kan zijn in een duurzame samenleving. "Small, Local, Open and Connected: Resilient Systems and Sustainable Qualities" wordt de titel van zijn keynote speech.
(In het Engels; simultaan vertaling NL/FR)
 
 
* Wegens ziekte moeten de aanvankelijk aangekondigde sprekers Hans Bruyninckx (vanaf juni toekomstig directeur van het Europees Milieuagentschap en voormalig voorzitter van de BBL) en professor Paul Verhaeghe verstek geven. Vera Dua, de nieuwe voorzitter van de BBL, en respectievelijk historicus Rutger Bregman vervangen hen.

KAAITHEATER FORUM

11u30  AUTEURS IN GESPREK
Low Impact man Steven Vromman interviewt de auteurs van “Groeten uit Transitië”:  Eva Peeters, Mme Zsazsa, Kristien Hens, Joke Rous en Dorien Knockaert.
 
13u00  ZELFPRODUCTIE 2.0 
Michel Bauwens van P2P Foundation, de enige Belg op de Wereld Top100 lijst van inspirerende denkers (enrichlist.org). In een duurzame samenleving kan China niet langer de fabriek van de wereld zijn. Productie dichtbij op maat van wat we echt nodig hebben, dat is de toekomst. En die kunnen we nu in handen nemen!
 
14u00  Raf Custers over zijn recent verschenen boek “Grondstoffenjagers”.
 
15u00  GOED ETEN 
Bart Thoelen van Voedselteams in gesprek met Dorien Knockaert, auteur van “Goed eten”. Tonijn is bedreigd, varkens vreten regenwoud, boontjes malen kilometers... Wat màg een mens nog eten? Dorien Knockaert zocht naar eten waar niemand last en iedereen plezier van heeft. 
 
16u00  DOCUMENTAIRE: Queen of the Sun: What are bees telling us?
Hoe kunnen we leren uit de bijensterfte die zich momenteel voltrekt? De film onderzoekt de achtergronden van de bijencrisis en laat zien hoe het lot van mensen en bijen van oudsher met elkaar verbonden is en vormt een fascinerend en hartverwarmend pleidooi voor een andere aanpak. Nagesprek met Matthias Lievens, co-auteur van “De Mythe van de Groene Economie”.
 
18u00 ECONOMIE 2.0
Joan Martinez-Alier over het nieuwe handboek “Ecological Economics from the Ground Up”. Martinez-Alier is een Catalaans econoom en een van de grondleggers van ‘ecological economics’, die de natuur niet als grondstof opvatten maar wel als fundament voor elke menselijke activiteit. (In het Engels; simultaan vertaling NL/FR)
 

KAAITHEATER FOYER

Laat tussen de debatten door je fiets herstellen bij het Ministerie van Ideeën, maak kennis met organisaties die bijdragen tot een meer sociaal-ecologische samenleving of ruil een boek! 
 
10u30 – 20u00 Boekenruil : Geef één boek, neem een boek (i.s.m. Netwerk Bewust Verbruiken). Ligt er nog een boek in je kast dat je graag zou doorgeven? Breng het mee en ruil het om voor een boek van een andere bezoeker.
 

10u30 – 20u00 Boekenbeurs : Snuister tussen het aanbod van boeken, tijdschriften en foldertjes van De Groene Waterman, Epo, VTI, Masereelfonds, MO*, Oikos, Crosstalks, JNM, Goethe-Instituut, CeLT en Velt

10u30 – 21u30 Kaaicafé : Nog een laat ontbijt, een lunch of een pauze tussendoor. De keuken is doorlopend open.

15u00 – 18u00 Velofixer : Laat tussen de debatten door je fiets herstellen bij de Velofixer van het Ministerie van Ideeën, de eerste fietshersteldienst aan huis in Brussel.

 

Het Groene Boek est un partenariat entre le think tank Oikos, le Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM), le centre d’information sur l’environnement ARGUS, le Kaaitheater, les éditions EPO et Crosstalks (VUB), VTi en collaboration avec MO*, Goethe-Institut Brüssel, Masereelfonds et Vormingplus

IMAGINE 2020
Presented by
Kaaitheater Imagine 2020