Cursus dansanalyse
Cursus dansanalyse
Ben je nieuwsgierig naar wat er te beleven valt op onze podia? Wil je meer weten over postmoderne dans, over de impact van de maatschappij op de kunsten, over de relatie tussen dans en natuur...? Schrijf je dan in voor de nieuwe cursus van het Kaaitheater: vijf lessen lang gidsen Daniëlle de Regt en Julie Rodeyns je door het landschap van vandaag, met tekst, uitleg en videomateriaal. Bij de les voorzien we soep met brood, zodat je meteen daarna naar de voorstelling kunt.
Praktisch
De lessen worden gegeven in het Nederlands, van 18 tot 20u, in het Kaaitheater. Je betaalt € 5 per les of € 15 per lessenreeks, soep en brood inbegrepen. Vergeet niet om je ticket voor de voorstelling apart te boeken!
Adres
Kaaitheater: Sainctelettesquare 20 - 1000 Brussel
Info & tickets
Bel naar 02 201 59 59 (di-vr, 11-18u) of stuur een e-mail naar tickets@kaaitheater.be.
Voor deze reeks bestaat een wachtlijst, gelieve dus steeds tijdig te verwittigen indien je verhinderd bent!
Zie ook: cursus theateranalyse
1. Natuurimpressies - door Daniëlle de Regt
donderdag 24/09/2009 – 18:00-20:00 – Kaaitheater
+ boek je ticket voor The Song >> van Rosas
De natuur is van oudsher een belangrijke artistieke inspiratiebron. Binnen dans vormden bloemen, vlinders en aarde de grondstof voor radicale herdenkingen van choreografie en haar formele principes. Giselle (Jean Coralli/Jules Perrot, 1841), Serpentine Dance (Loïe Fuller, ca. 1892), Le sacre du printemps (Vaslav Nijinsky, 1913), Fase en Rain (Rosas, 1982 en 2001) laten zien hoe.
2. Woonkamertaferelen - door Daniëlle de Regt
vrijdag 20/11/2009 – 18:00-20:00 – Kaaitheater
+ boek je ticket voor Journey Home >> van Les SlovaKs Dance Collective
Dansen rond tafels en stoelen is niet altijd een onschuldige bezigheid. Achter meubilair kan wel eens een wereld van tragiek verscholen liggen. De vergadertafel uit Der grüne Tisch (Kurt Jooss, 1932), de houten zitjes uit Café Müller (Pina Bausch, 1978) en de doldraaiende huiskamer uit Replacement (Meg Stuart, 2006) zijn duistere afspiegelingen van een home dat niet altijd sweet is.
3. Gemeenplaatsen - door Julie Rodeyns
vrijdag 12/02/2010 – 18:00-20:00 – Kaaitheater
+ boek je ticket voor Flip book >> van Boris Charmatz
Vijftig jaar geleden ontstond er een nieuwe dansesthetiek die later ‘postmodern’ werd genoemd. Toch delen boegbeelden als Merce Cunningham, Trisha Brown, Yvonne Rainer en Steve Paxton niet allemaal dezelfde voorliefde voor collectieve arbeidsregimes, improvisatie, alledaagse bewegingen en de publieke ruimte.
4. Nooit thuiskomen: focus op Meg Stuart - door Julie Rodeyns
donderdag 1/04/2010 – 18:00-20:00 – Kaaitheater
+ boek je ticket voor BLESSED >> van Meg Stuart / Damaged Goods & EIRA
In 1991 toonde de Amerikaanse Meg Stuart op het Klapstuk Festival in Leuven haar eerste avondvullende productie, Disfigure Study. Een mijlpaal voor de dans, noemde Alain Platel het, qua impact te vergelijken met Café Müller van Pina Bausch of Ottone, Ottone van Anne Teresa De Keersmaeker. Bijna twintig jaar later kijken we terug op het oeuvre en parcours van deze choreografe die van nooit thuiskomen haar artistieke signatuur heeft gemaakt.
5. Gemeenschap in beeld - door Julie Rodeyns
vrijdag 28/05/2010 – 18:00-20:00 – Kaaitheater
+ boek vanaf 26 maart je ticket voor de voorstelling van Lia Rodrigues (Kunstenfestivaldesarts)
Inijdens het interbellum groeide in Europa en ook in Vlaanderen de interesse voor lekenspelen: dans- en theaterspektakels waarbij de gewone man het podium op mocht. Zo wilde men een nieuwe invulling van het begrip 'gemeenschap' in het toenmalige cultuur-politieke denken onderstrepen. Ook hedendaagse dansvoorstellingen zoals 9x9 van Christine De Smedt, Still lives van Isabelle Schad of het werk van de Braziliaanse Lia Rodrigues onthullen iets over de meer hedendaagse ideeën rond 'samen-leving' en 'gemeenschap'.
door Daniëlle de Regt & Julie Rodeyns | productie Kaaitheater