ma di wo do vr za zo
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
 
 
 
16
 
 
 
19
 
20
 
21
 
22
 
 
 
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 
 

The carbon footprint of the performing arts

talk
varia
12.11.2008

Prospectiereizen en (internationale) tournees, indrukwekkende decors en lichtplannen, massa’s affiches en programmafolders, warme zalen met een grote parking voor de deur… Is het allemaal nog wel zo vanzelfsprekend? Zijn we bereid milieuvriendelijk te gaan produceren of voelen we de ecologische ingrepen als een bedreiging van de artistieke autonomie?

De podiumsector wordt nog niet aangesproken op zijn ecologische verantwoordelijkheid. Bij een kleine rondvraag bleek dat slechts een handvol podiumorganisaties en -kunstenaars in Vlaanderen en Brussel bewust omgaan met de eigen CO2-uitstoot en de opwarming van de aarde. Hoog tijd dus om het milieu eindelijk serieus te nemen in artistieke keuzes, publiekswerking en infrastructuur. We nodigen u van harte uit om op 12 november in het Kaaitheater zelf de eerste stap te zetten en het debat te openen.

De bijeenkomst heeft de bedoeling om te informeren en te sensibiliseren. Die dag publiceert het VTi Courant 87 met een dossier over podiumkunsten en klimaatverandering. Op langere termijn wil het VTi de Vlaamse podiumsector stimuleren om, voor zover dat nog niet het geval is, een duurzame reflex te ontwikkelen die op alle niveaus van het artistieke werk van toepassing is. Het VTi zal hiervoor in nauwe interactie met het werkveld een meerjarig traject uitzetten en op regelmatige basis informatie ter beschikking stellen, workshops en werkbezoeken organiseren en beleidsmatige voorstellen formuleren.

Programma

  • 09:30  onthaal
  • 10:00 welkom door Ann Olaerts
  • 10:15 introductie van de sprekers door Guy Gypens
    > Marc Watts, Arup: Green Theatre: taking action on climate change
    > Peter Tom Jones, K.U.Leuven: Ecologie en duurzame ontwikkeling
    > Tom Michielsen, CC Muze: Fair Art : kunst, cultuur en duurzaamheid
  • 13:00 broodjeslunch
  • 14:00 twee getuigenissen uit Groot-Brittannië
    > Ben Todd, executive director Arcola Theatre: Arcola Energy, the first centre for new energy technology in the arts
    > Angela McSherry: Tipping Point 
  • 15:00 namiddagprogramma: kies een sessie
  • 16:30  slotdrink

Sessies:

1. Praktijkvoorbeelden uit het Verenigd Koninkrijk:
Sustainable Theatres, Tipping Point, Carbon Calculator for theatre productions (in het Engels)
Ben Todd, executive director Arcola Theatre, www.arcolaenergy.com
Angela McSherry, www.tippingpoint.org.uk

2. Ecobewust produceren en artistieke vrijheid
Hoe tijdelijke artistieke teams motiveren voor een ecologischer praktijk? Is een ecologische reflex in het productieproces een beperking van de vrijheid van de podiumkunstenaar? En wat is het effect op de beschikbare tijd en middelen? Is een aangepaste Calculator naar Engels voorbeeld een hulpmiddel om de ecologische voetafdruk zichtbaar te maken?

3. Ecobeheer
Hoe begin je aan een ecologisch meer verantwoord beheer en gebruik van infrastructuur en uitrusting? Waar kan je de juiste informatie vinden? Hoe krijg je je collega’s overtuigd? Wat is de impact op het budget? Is ecobeheer in een beschermd historisch pand wel mogelijk? Welke overheidssteun is er voor te vinden?

4. Mobiliteit
Hoe vaak stappen we op het vliegtuig voor prospectie en tournees? Welke prijs betaalt het milieu voor het invliegen van een overzees gezelschap voor slechts twee voorstellingen? Kunnen we niet meer met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk? Met welke instrumenten kunnen we het publiek aansporen tot energiezuiniger vervoer naar onze voorstellingen?

TALEN: Nederlands Engels