Srećko Horvat [HR]

Subversion? From the Anarchism of Banks to the Anarchist Banker

Subversion?
Subversion?

06.02.2017

De jonge Kroatische filosoof, schrijver en politiek activist Srećko Horvat (1983) is een van dé toonaangevende stemmen van zijn generatie. Voor zijn lezing in het Kaaitheater vertrekt hij van Fernando Pessoa’s roman The Anarchist Banker en gaat hij in op verschillende modellen en praktijken om een politiek-economisch systeem van binnenuit te veranderen. Wat is de rol van radicale politiek, in een tijd waar het democratische systeem iemand als Trump aan de macht helpt, en een referendum kan leiden tot Brexit? In een tijdperk waar kapitalisme de wereld – en zelfs mars – stevig in zijn greep heeft, klinkt de urgente vraag: is er een uitweg?

In 2008 was hij initiatiefnemer van het ondertussen legendarische Subversive Festival in Zagreb. Hij ontmoette er Yanis Varoufakis, waar hij in 2016 Democracy in Europe Movement 2025 (DiEM25) mee oprichtte. Tijdens deze talk doet hij uit de doeken over deze ervaring, en levert daarnaast een uniek theoretisch inzicht in mogelijke subversies in een tijd die van dag tot dag enkel donkerder lijkt te worden.

'Als er niet meer democratie komt, zoekt iedereen de uitgang uit de EU'.
Lees het interview met Srećko Horvat in MO*magazine

There's more

VIDEO: Srećko Horvat

Subversion? From the anarchism of banks to the anarchist banker

VIDEO: Srećko Horvat
VIDEO: Srećko Horvat

Video

wo 08.02.17

De jonge Kroatische filosoof, schrijver en politiek activist Srećko Horvat (1983) is een van dé toonaangevende stemmen van zijn generatie. Voor deze lezing vertrekt hij van Fernando Pessoa’s roman The Anarchist Banker en gaat hij in op modellen om een politiek-economisch systeem van binnenuit te veranderen, in een tijd die van dag tot dag enkel donkerder lijkt te worden. in het Engels