Ictus / Jérôme Combier / Johan Leysen [BE/FR]

Austerlitz

Austerlitz
Austerlitz

14.12.2011

Soundtrack bij een imaginaire film

Dag op dag tien jaar na het overlijden van de grote Duitse schrijver W.G. Sebald brengen Ictus en de Franse componist Jérôme Combier een hommage. Sebald stierf in 2001 in een verkeersongeluk. In zijn roman Austerlitz gaat de Engelse kunst- en architectuurhistoricus Jacques Austerlitz op zoek naar zijn roots. Dat brengt hem in Antwerpen, Brussel, Parijs, Praag… Hij ontdekt dat zijn echte vader het naziregime ontvluchtte en dat zijn moeder gedeporteerd werd naar Treblinka. Zijn omzwervingen door het oude Europa en zijn gesprekken met de verteller leveren fascinerende beschouwingen op.

• ‘Het voornaamste onderwerp van dit project’, aldus Jérôme Combier, ‘is het geheugen. Het gaat over rondreizen, tussen herinneren en vergeten, maar ook langs vele talen en landen in Europa. Het is ook een reflectie over het toeval.’ Combier schreef een ‘soundtrack bij een imaginaire film’ en zorgt samen met de Franse videast en scenograaf Pierre Nouvel voor de enscenering. Nouvel creëert onwaarschijnlijke ruimtes door bijvoorbeeld films te projecteren op het lichaam van acteurs of door transparante projectieschermen te gebruiken. In een dergelijke installatie brengt Johan Leysen teksten uit Sebalds roman.


concept & composition Jérôme Combier, after W.G. Sebald’s novel | video & scenography Pierre Nouvel | light Bertrand Couderc | with François Deppe (cello), Dirk Descheemaeker (clarinet), Alain Pire (trombone), Jean-Luc Plouvier (keyboards), Michael Schmid (flute), Aurélie Entringer (alto), Alex Fostier (sound), Johan Leysen (actor) | production Festival d'Aix-en-Provence | co-production Opéra de Lille | co-presentation Bozar, Kaaitheater & Ictus