#rethink

Ik denk dus ik ben?

‘Cogito, ergo sum.’ Ik denk, dus ik ben. Het is wellicht het meest gekende filosofische principe. De Franse filosoof René Descartes schreef het neer in 1637. Vandaag confronteert zijn stelling ons met een belangrijke vraag. Het denken als kernpraktijk en voedingsbodem van het menselijke bestaan lijkt steeds minder vanzelfsprekend. De recente beslissing van twee Nederlandse universiteiten om de faculteiten Filosofie in te krimpen of af te schaffen illustreert hoe tijdloos en ongebonden denken terrein verliest. Maar als we als samenleving het denken niet meer installeren, zijn we dan nog wel?
Een status questionis over het denken dringt zich op. Wat is denken en welke ‘meerwaarde’ levert het op? Wanneer worden ideeën gedachtegoed? Hoe hebben gedachten invloed op ons leven? Wat gebeurt er met een lichaam wanneer het denkt?

Denken is een kunst

Het valt op hoe vaak filosofie haar intrede doet in de podiumkunsten van vandaag. Bekende filosofen worden personages, filosofische ideeën vormen een grid voor het artistieke werk. Er lijkt een noodzaak te bestaan om het pure denken zichtbaar te maken. Om zich te beroepen op ideeën, die ‘echter’ of authentieker aanvoelen dan de concrete, gefragmenteerde realiteit. Het denken krijgt letterlijk ‘plaats’ in de kunst, want net door het denken weet ook de kunst dat ze is en zal blijven zijn.

Filosofen op de scène

Als rode draad doorheen het seizoen confronteert RE:THINK je met voorstellingen rond het gedachtegoed van steeds een andere filosofische grootmeester. Daarnaast organiseren we maandelijks RE:THINK TALKS at 7 PM. Experten leggen hier filosofische accenten, geïnspireerd door de voorstelling die erop volgt. Als klap op de vuurpijl ontvangen we gerenommeerde denkers die je tijdens avondvullende lezingen een inkijk geven in prangende maatschappelijke kwesties.

bekijk hier de re:think blog

Lucas Vandervost

Of Wittgenstein

theater

Of Wittgenstein
Of Wittgenstein
Kaaistudio's
di 03.05 - wo 04.05.16

De problemen zijn voorgoed opgelost, dacht filosoof Ludwig Wittgenstein aan het einde van WO I. Met zijn Tractatus Logico-Philosophicus verbant hij alle dubbelzinnigheid uit taal en zo ook de misverstanden waar die toe leidt: “Waarover men niet spreken kan, moet men zwijgen.” In een unieke monoloog zet Vandervost Wittgensteins traktaat naar zijn hand.

Laura van Dolron & Steve Aernouts

Sartre zegt sorry

theater

Sartre zegt sorry
Sartre zegt sorry
di 19.04.16

Sommige meisjes vallen op verkeerde mannen, Laura van Dolron valt op verkeerde filosofen. Eén keer per jaar brengt Jean-Paul Sartre haar een bezoek en slaat haar om de oren met filosofisch retoriek. Dit keer, echter, loopt het anders: de man wil zich verontschuldigen. Tijdens de louterende brainwash die volgt, snijdt van Dolron de grote thema’s van het leven aan. Hierbij spaart ze niemand – jou noch zichzelf.

Ruud Gielens, Rachid Benzine & Hiam Abbass

In the Eyes of Heaven

theater

In the Eyes of Heaven
In the Eyes of Heaven
Kaaitheater
do 24.03 - vr 25.03.16

Dit is een vrouw die je na betaling even bezit, maar zelden om van haar te houden. Haar dochter wil ze behoeden voor de eenzaamheid waarin het lot haar onderdompelde. Ze ziet de hoop op een nieuw leven instorten, bij het begin van de Arabische lente.

Annie Dorsen

Hello Hi There

theater

Hello Hi There
Hello Hi There
di 16.02 - wo 17.02.16

Annie Dorsen heeft twee laptops zo geprogrammeerd dat zij elke avond een als het ware geïmproviseerde dialoog spelen, gebaseerd op een beroemd televisiedebat tussen Michel Foucault en Noam Chomsky. Een geestige dialoog over de mens in het digitale tijdperk.

Koen De Sutter

Montaigne

theater

Montaigne
Montaigne
Kaaitheater
vr 22.01 - za 23.01.16

In de categorie boeiendste teksten uit de filosofie prijken de Essays van Michel de Montaigne hoog. Doorheen dit zelfportret, publieke bekentenis en monoloog resoneert zijn motto: ‘Que sais-je ?’  Tja, wat weet je ooit echt zeker? Koen De Sutter zet na Martens opnieuw zijn tanden in een theatermonoloog door Montaigne in het heden te plaatsen.

Bojan Djordjev

De discrete charme van het marxisme

theater performance

De discrete charme van het marxisme
De discrete charme van het marxisme
wo 16.12.15

‘Voedsel voor de geest’, dat is De discrete charme van het marxisme. Je krijgt Marxistische teksten over klassenstrijd en revolutie geserveerd als een volwaardig zesgangendiner. In dit conversatiestuk eet, lees en bespreek je samen met de andere gasten! Kom hongerig naar ideeën én lekker eten.

Bojan Djordjev

The Discreet Charm of Marxism

theater performance

The Discreet Charm of Marxism
The Discreet Charm of Marxism
di 15.12.15

‘Voedsel voor de geest’, dat is De discrete charme van het marxisme. Marxistische teksten over klassenstrijd en revolutie worden voorgesteld als een zesgangendiner. Ondertussen krijg je een zesgangendiner geserveerd. Niemand blijft op zijn honger!

Stefaan Van Brabandt & Bruno Vanden Broecke

Socrates

theater

Socrates
Socrates
Kaaitheater
za 24.10.15

Met provocerende vragen ondermijnde Socrates de vooroordelen van zijn volk en bekoopt dat met de dood. In de laatste uren voor hij van de gifbeker drinkt, blikt 'de horzel van Athene' terug op een turbulent leven. Socrates is de eerste in een reeks filosofenmonologen van Stefaan Van Brabandt. Hij laat grote denkers aan het woord in hun eigen karakteristieke toon en stijl. Met Bruno Vanden Broecke op scène levert dat een ironische, ontroerende, soms provocerende voorstelling op.

Mugmetdegoudentand

Hannah en Martin

theater

Hannah en Martin
Hannah en Martin
wo 30.09 - do 01.10.15

Mugmetdegoudentand speelt een stuk over de kortstondige liefdesrelatie van Hannah Arendt en Martin Heidegger. Zij Joods, hij nationaalsocialist, beiden filosoof. Hun relatie is vaak als immoreel bestempeld. Zelf wilden ze het er niet over hebben, maar Lineke Rijxman en Willem de Wolf wel!