+++ KAAITHEATER ON TOUR +++ • Join us at Ancienne Belgique • Atelier 210 • Bronks • Charleroi Danses-La Raffinerie • CC De Factorij • CC Strombeek • Rosas Performance Space • Les Halles de Schaerbeek • KVS • Théâtre National • Théâtre Varia • Westrand • Théâtre Royal des Galeries • Cinema Palace • Maison poème • Mercerie
Verhalen vertellen is een oeroude traditie die in alle culturen voorkomt. Deze hedendaagse podiumkunstenaars gaan inventief om met de ingrediënten van de vertelkunst: stem, rol, taal, beeld én interactie.
Met zijn politieke solo The President’s Jacket kaart de Congolese danser, choreograaf en activist Lucas Katangila de wantoestanden in Oost-Congo aan. In zijn choreografie balanceert hij tussen soepele, vloeiende bewegingen en een zeer berekende, soms zelfs ingehouden dans. Tot de spanning niet meer te houden is en het stuk losbarst en het geweld uitspuwt.
Arkadi Zaides en zijn team stellen een archief samen van lichamen die enkel en alleen in Europa toegelaten worden omdat ze levenloos zijn. NECROPOLIS is een uitnodiging om een spookachtig virtueel landschap zintuiglijk te onderzoeken en je verantwoordelijkheidsgevoel en rol als burger te bevragen.
Romance nodigt je uit om de komische spanning en het gevoel van herkenning of afkeer onder de loep te nemen, die ontstaan wanneer we – letterlijk – iemand anders voor ons laten spreken. In een intieme setting laat Lígia Soares met behulp van eenvoudige taal ons nadenken over de manier waarop we als individu denken binnen een groep.
De achtste letter van het alfabet, de ‘H’, is de letter waarmee Effi & Amir hun onderzoek begonnen naar het gebruik van ‘Schibboleths’. Rondom een ronde tafel worden er in deze interactieve performance lijnen getrokken, geluiden gemeten en verhalen verteld over hoe de stem een grenslijn kan worden en hoe een klankverzameling een controlepost wordt.
Een grap over kleur en kolonialisme als het begin van een poëtische reis op scene door acht performers. Ze eigenen zich hun geschiedenis als zwarte vrouwen toe, in een land dat zijn eigen verbeeldingswereld nog steeds niet gedekoloniseerd heeft.
The Making of Berlin is het sluitstuk van BERLINs stedencyclus. Met live muziek op scène – en het orkest van Opera Ballet Vlaanderen op film – neemt BERLIN in documentairestijl een uitzonderlijk verhaal onder handen. De voorstelling spitst zich toe op een onvoltooid hoofdstuk uit het leven van een oude Berliner – met Wagners Götterdämmerung in een cruciale rol en Chantal ‘Klara’ Pattyn in een bijrol.
Lisaboa Houbrechts schrijft en ensceneert een familie-epos dat drie generaties overspant met de Johannespassie van Bach als leidraad. Een groots opgezette vertelling tussen theater en opera. Centraal staat een meisje van twaalf jaar dat aan het eind van een lange geschiedenis staat en in de verborgen trauma’s van het verleden duikt.
Een groep Jezidi vrouwen die de oorlog aan den lijve meemaakten neemt het podium in. Een verdrijving van de wonden uit het verleden en een extatisch vieren van het overleven.
Tg STAN duikt opnieuw in het oeuvre van de Iraanse filmmaker Asghar Farhadi. Met een groep van elf toneelspelers, waarin verschillende generaties makers en spelers en verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd zijn, maakt Tg STAN een voorstelling over twijfel, vriendschap, eer en verantwoordelijkheid. Welke waarheid is waar en voor wie? En is de waarheid wel zo relevant? Of kan een leugen redding brengen?
In Grinding the wind probeert Dina Mimi de ontbrekende delen in te vullen in het verhaal van haar Palestijnse overgrootvader die medische tests en een hartoperatie onderging. Gefascineerd door het performatieve karakter van de operatie, vertrekt Mimi op een reis door archieven, mondelinge verhalen, dromen en boeken.
‘De muren hebben oren’ zeggen we wel eens. Maar wat als ze ook zouden kunnen spreken? Voor Fluisterbehang legt Tristero de verborgen verhalen bloot, opgeslagen in de muren van de Schaarbeekse woonst in de Gallaitstraat 80. Leg je oor letterlijk te luisteren tijdens dit geleide bezoek!
Maatschappelijke, ecologische en economische crisissen dwingen ons om na te denken over een radicaal andere manier van leven. “The world is not about to end; we are already living with a different World,” schrijft filosoof Báyò Akómoláfè, spreker op de achtste editie van Ecopolis waar kunstenaars, denkers en doeners onze kaders openbreken. Dit jaar brengt Ecopolis verhalen die voor deze nieuwe wereld een inclusieve en duurzame toekomst verbeelden.
In deze driedelige lezingenreeks onderzoekt Ahilan Ratnamohan de invloed van taal op de samenleving, vertrekkend vanuit zijn eigen ervaring met het leren van Tamil. Kaaitheater presenteert Deel I. Deel II en III vinden plaats op het Passa Porta festival en Kunstenfestivaldesarts.