film

Er zijn geen toekomstige producties gepland voor film

Ana Vaz

13 Ways of Looking at a Black Bird / Apiyemiyekî?

film

13 Ways of Looking at a Black Bird / Apiyemiyekî?
13 Ways of Looking at a Black Bird / Apiyemiyekî?
Kaaistudio's
za 05.03.22

Taking its title from the poem by Wallace Stevens, 13 Ways of Looking at a Blackbird is composed of a series of attempts of looking and being looked at. Apiyemiyekî? is a cinematographic portrait that departs from the archive Casa da Cultura de Urubu where over 3.000 drawings made by the Waimiri-Atroari, a people native to the Brazilian Amazon, during their first literacy excersises, are kept. During these literacy exercises, the most recurrent question posed by the Waimiri-Atroari was: why did Kamña (“the civilized”) killed Kiña (Waimiri-Atraori)? Apiyemiyekî? (Why?). 

Marta Popivoda

Landscapes of Resistance

film

Landscapes of Resistance
Landscapes of Resistance
Kaaistudio's
vr 04.03.22

The main character of Landscapes of Resistance, Sonja, was one of the first female partisans in Yugoslavia and helped lead the resistance in Auschwitz. When we initially encounter her in Landscapes of Resistance, she is a friendly elderly lady with a playful cat on her lap. This is the start of an exceptional journey through her memories of revolutionary books from her student days, her wedding to a communist, the resistance against the German occupiers and her torture after capture as a communist and anti-fascist fighter, right the way through to her escape from the concentration camp. It is an unorthodox documentary: personal and political, sober and lyrical, crystal clear and intimate.

Raphaël Grisey & Bouba Touré

Xaraasi Xanne – Crossing Voices

film

Xaraasi Xanne – Crossing Voices
Xaraasi Xanne – Crossing Voices
Kaaistudio's
vr 04.03.22

Using rare cinematic, photographic and sound archives, Xaraasi Xanne - Crossing Voices recounts the exemplary adventure of Somankidi Coura, an agricultural cooperative created in Mali in 1977 by western African immigrant workers living in workers’ residences in France. The story of this improbable, utopic return to the homeland follows a winding path that travels through the ecological challenges and conflicts on the African continent from the 1970s to the present day. 

Ciné Place-Making - Full Program

Study Circle

study circle film

Study Circle
Study Circle
Kaaistudio's
vr 04.03 - za 05.03.22

Tijdens deze tweedaagse study circle met screenings, panelgesprekken en lezingen, ontmoet je verschillende filmmakers die filmpraktijk beschouwen als een vorm van ruimte maken. Hoe kan film leiden tot een meer radicaal bewustzijn van ruimte maken? Hoe kan het een reflectie bieden op de dagelijkse worstelingen van mensen voor wie vrijheid een plek is? Hoe kan film de gewelddadige condities en infrastructuren die onderdrukking in stand houden, ongedaan maken?

FOR ALL QUEENS!

SO YOU WANNA VOGUE, HUH?!

film

SO YOU WANNA VOGUE, HUH?!
SO YOU WANNA VOGUE, HUH?!
Kaaitheater
vr 01.10.21

In maart 2021 gooide Kaaitheater de deuren open voor FOR ALL QUEENS! Op twee dagen tijd blikten ze een film in die je meeneemt doorheen drie ruimtes die telkens een andere kijk geven op wat ballroomcultuur is. Wil je meer te weten komen over deze gemeenschap en cultuur? Dan zul je leren wat de do’s & don’ts zijn, inzicht krijgen in de geschiedenis, en zien dat die duckwalk niet zo bouncy hoeft te zijn.

AflamNa / Fatima Mernissi Leerstoel

Een vrouwelijk vizier

debat film

Een vrouwelijk vizier
Een vrouwelijk vizier
Kaaistudio's
di 14.09.21

Het genderevenwicht in de filmindustrie is ver zoek. Voor deze avond duiken drie vrouwen in hun filmarchief. Aan de hand van fragmenten van films uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten gaan ze met elkaar in gesprek over genderstereotypering, culturele taboes en over hun eigen traject of ervaring als regisseur of programmator.

Fredrik Gertten

documentary: PUSH

film

documentary: PUSH
documentary: PUSH
Kaaitheater
za 11.09.21

De documentaire PUSH toont hoe vastgoedondernemingen, hedgefondsen, private-equityfirma’s en vastgoedbeleggingsfondsen steeds vaker investeren in de (huur)woningmarkt door hele woonblokken op te kopen. In sommige gevallen laten zij deze huizen doelbewust verkrotten om deze vervolgens te slopen en er (vaak dure) woontorens voor in de plaats te bouwen: een scenario dat Brussel helaas maar al te goed kent. Deze processen roepen urgente vragen op: Van wie is de stad werkelijk? Hebben wij als bewoners nog iets te zeggen over onze buurt? Meer nog: hebben de mensen die wij verkozen hebben nog controle over de stad? Begrijpen we wel genoeg wat er echt aan de hand is? Na de screening volgt een q&a met regisseur Fredrik Gertten.

Michiel Vandevelde

Ghosts of the past

film online

Ghosts of the past
Ghosts of the past
Online
do 10.06.21

In dezelfde week waarin je Michiel Vandeveldes Goldberg Variations en Dances of Death kunt meemaken in het Kaaitheater, blikt hij terug op negen jaar creëren en choreograferen door een video-als-tentoonstelling te regisseren. Gefilmd in één enkele take met een drone, dwaal je door het lege gebouw van PACT Zollverein. Elke kamer bevat 'spoken uit het verleden', waar de volgende kamer op voortborduurt. Je komt dansers, dansen, geluiden en teksten tegen. Reizend langs fragmenten van Michiels voorstellingen, komen de onderliggende bouwstenen en vragen bloot te liggen.

Etienne Guilloteau/ECCE

Retour Amont: Le Rêve

film online

Retour Amont: Le Rêve
Retour Amont: Le Rêve
Online
vr 04.06.21

Wat is een metamorfose anders dan een transformatie die haar oorspronkelijke vorm overstijgt? Als een lied doorspekt met samples en citaten vermengt Retour Amont: le Rêve nieuwe en oude bewegingen, teksten van René Char en Foucault en live muziek van Cage tot Schönberg. Aangezien de voorstelling niet voor een live publiek kon plaatsvinden, maakte het gezelschap er een filmregistratie van.

Sarah Vanagt

AFGELAST: Divinations

installatie film

AFGELAST: Divinations
AFGELAST: Divinations
Kaaitheater
za 07.11 - zo 08.11.20

Opgelet: deze installatie & filmvertoning zijn afgelast om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. 

Kinderen uit Brussel, Athene en Sarajevo rollen transparante stroken tape uit in de straten waar ze opgroeien. Wanneer ze die lostrekken, komt een afdruk van de stad mee. Via een oude toverlantaarn komt dit ultra-realistische dagboek tot leven. Divinations verwerkt al deze vormen en beelden in een film en een installatie.

Rebecca Simons

Letters from the Past

film

Letters from the Past
Letters from the Past
Kaaitheater
vr 06.03.20

Een ontmoeting tussen kleindochter en grootvader brengt lang verdrongen herinneringen naar boven. Letters from the Past is een film over seksueel misbruik binnen de familie, dat de deuren wil openen voor een bredere en meer genuanceerde discussie. Rebecca Simons vertelt een persoonlijk, complex verhaal over clashende realiteiten en herinneringen van een gezin.

431 (Lietje Bauwens & Wouter de Raeve)

WTC A Love Story

film

WTC A Love Story
WTC A Love Story
Kaaitheater
di 11.02.20

In 1970 ging de Brusselse Noordwijk tegen de vlakte om plaats te maken voor ‘Little Manhattan’, een modernistische, business georiënteerde droom met twee World Trade Centre torens als haar kroonjuwelen. Dit project faalde en de torens stonden jarenlang grotendeels leeg, tot de eigenaar in 2017 een hernieuwde interesse kreeg in de buurt. Lietje Bauwens en Wouter De Raeve maakten deze veranderingen mee vanaf hun studio op de 25e verdieping van WTC-toren 1 en besloten zich in het debat te mengen door een film te maken met de actoren die een stem claimen in de transitie.

Jérôme Bel

Rétrospective

film talk

Rétrospective
Rétrospective
Kaaitheater
do 07.11.19

Rétrospective is Jérôme Bels subjectieve terugblik op zijn eigen werk. Uit zijn videoarchief koos hij verschillende dansfragmenten. Via een zorgvuldige montage reconstrueert hij daarmee de ontwikkeling van zijn denken over dans. Door de nadruk te leggen op de verwevenheid van dans en politiek komen centrale thema’s in zijn werk bovendrijven. Na de filmvertoning volgt een uitgebreid nagesprek met de choreograaf.

Dan Graham & Glenn Branca

Collaborations (1980-1992)

film talk

Collaborations (1980-1992)
Collaborations (1980-1992)
WIELS
do 21.03.19

Dan Grahams werk gaat de provocatie niet uit de weg, terwijl het graaft naar de betekenissen van cultuur vandaag, zoals in architectuur, rockmuziek en televisie. Hij manipuleert je perceptie door middel van tijdsvertragingen, projecties, beelden van bewakingscamera’s en spiegels.

Olivia Rochette & Gerard-Jan Claes

Mitten

film

Mitten
Mitten
Kaaitheater
di 15.01.19

De film Mitten volgt de laatste repetitieweken van Mitten wir im Leben sind, de voorstelling van Anne Teresa De Keersmaeker, haar gezelschap Rosas en cellist Jean-Guihen Queyras op basis van de zes cellosuites van Johann Sebastian Bach. Dit intensieve creatieproces, het voortdurende herwerken en bijschaven, ziet zich weerspiegeld in de geduldige blik die de filmmakers werpen op het werk van choreografe, muzikant en dansers.

Pages