VIDEO: (Dis)ability and Animality

A Series of More-Than-Human Encounters #3. Tijdens deze dubbele lezing komt de bevrijding van dieren en van mensen met een beperking samen. Hoe kruisen speciesisme en ableïsme en hoe staan ze in relatie tot andere ‘-ismen’ binnen een onderdrukkend systeem? Als bepaalde vaardigheden de voorwaarde zijn om dieren te erkennen als morele wezens, moet dit toch ethische en praktische implicaties hebben voor mensen die deze bekwaamheden niet bezitten?

Geertrui Cazaux bespreekt op welke manieren andere dieren dan mensen zich verzetten tegen hun onderdrukking door middel van ontsnapping, wraak, of andere daden van alledaags verzet. Hen centraal plaatsen en hun verhalen delen, rekent af met het idee van de mens als verlosser. Dieren zijn niet stemloos – en wij zijn niet hun redders, maar hun bondgenoten.

Agnes Trzak waarschuwt voor het gebruiken van cognitieve en lichamelijke bekwaamheid als criterium van morele overwegingen. Ze zal een intiem verhaal brengen over haar relatie met haar huisdieren, om zo het gevaar aan te tonen van minder menselijkheid, persoonlijkheid, agency, of waarde toekennen aan personen die beperkt worden door de maatschappij – of ze nu mens zijn of niet.

There's more

Agnes Trzak & Geertrui Cazaux

(Dis)ability and Animality

talk online

(Dis)ability and Animality
(Dis)ability and Animality
Online
di 02.03.21

A Series of More-Than-Human Encounters #3. Tijdens deze dubbele lezing van Agnes Trzak en Geertrui Cazaux komt de bevrijding van dieren en van mensen met een beperking samen. Hoe kruisen speciesisme en ableïsme en hoe staan ze in relatie tot andere ‘-ismen’ binnen een onderdrukkend systeem? Als bepaalde vaardigheden de voorwaarde zijn om dieren te erkennen als morele wezens, moet dit toch ethische en praktische implicaties hebben voor mensen die deze bekwaamheden niet bezitten?

Lexicon for the Series of More-Than-Human Encounters

Lexicon for the Series of More-Than-Human Encounters
Lexicon for the Series of More-Than-Human Encounters

Artikel

ma 08.02.21

Dit lexicon is een hulpinstrument voor de lezingenreeks Series of More-Than-Human Encounters. Bij elke talk gaan we opzoek naar nieuwe concepten om hier toe te voegen.