Rood in Nood

Menstruatie-armoede, onder meer het ontbreken van menstruatieartikelen als tampons, menstruatiecups of maandverbanden, is een wijdverspreid maar erg onderbelicht probleem in België. Met ‘Rood in nood’-dozen wil het Kaaitheater deze kwestie mee onder de aandacht brengen en bieden we personeel, bezoekers en artiesten gratis tampons en maandverbanden.

De ‘Rood in nood’-doos ontstond als een reactie op recente studies over menstruatie-armoede bij jonge vrouwen dat verscheen in het rapport ‘Standpunt over menstruatiearmoede en de bestrijding van menstruatiearmoede’ van de Vrouwenraad, de overkoepelende organisatie voor verenigingen die werken aan gelijke kansen voor vrouwen en mannen binnen een diverse samenleving. Het rapport onderzoekt in welke mate (jonge) vrouwen toegang hebben tot de middelen die je nodig hebt om veilig en comfortabel je menstruatie door te komen. Zo blijkt namelijk dat 12 % van de meisjes niet genoeg geld heeft om menstruatieproducten te kopen. Het gebrek aan producten staat hen in de weg naar school te gaan of van cultuur te genieten. Daarbij blijft het probleem vaak ‘onzichtbaar’ door de schaamte die er rond menstruatie hangt: zo’n 28% van de meisjes vindt het moeilijk om over menstruatie te spreken.

Vanaf 16 juni 2021 vind je in de toiletten in het Kaaitheater en de Kaaistudio’s een ‘Rood in nood’-doos uit gerecycleerd hout. Hiermee bieden we bezoekers, artiesten en werknemers gratis tampons en maandverband aan en willen we meer erkenning vragen voor het probleem. We willen andere organisaties aanmoedigen hetzelfde te doen: hoe meer plekken gratis menstruatieproducten aanbieden, hoe groter het verschil is dat we samen kunnen maken.