(Not) Easy to Be Many?

Eindelijk weer samen in het donker
 

Kaaitheater heeft vertrouwen en waagt de sprong. Binnenkort, aan het einde van de zomer, openen we weer de zaaldeuren voor de start van een nieuw seizoen. Het voelt een beetje als een mantra, of als een bezwering. Een spreuk om alles af te weren wat deze heropening in de weg zou kunnen staan. Het grootste deel van het afgelopen seizoen werkten we immers onder de radar – zoals zo veel theaters en kunstencentra. In het donker bleven we eindeloos paraat staan. Om eindelijk weer open te gaan.

Want dit gaat over voorbereiding. Podiumkunsten gaan over voorbereiding. Over weken en maanden doorwerken aan iets dat nog geen vorm heeft. Een beetje zoals het prepareren van een maaltijd, of het voorbereiden van een revolutie, een project, een plan op de tekentafel.

Tijdens deze voorbereiding kwamen veel vragen naar boven. Hoe kunnen we leren onze deuren open te houden? Hoe kunnen we met veel zijn in de stad? In de samenleving? In het theater?

We ontdekten hoe uitdagend het kan zijn om ruimte te delen. Er is geen eenvoudig recept voor de maaltijd die we aan het koken zijn, geen handleiding voor de veranderingen die we in gang willen zetten. Wat we wel vonden was een pad, en mensen om een eind mee te wandelen op dat pad, en zo van hen te leren.

Dit zijn de Brusselse organisaties en collectieven die dit pad met ons bewandelden: Citylab, Mophradat, For All Queens!, Wipcoop, Mothers&Daughters en Moussem. Tijdens onze wandelingen vroegen we hen: wat missen we vandaag, op deze podia? In deze stad? Hun antwoorden vind je terug in dit programma. We zijn zeer dankbaar voor hun openheid, en bereidheid om met ons de handen in elkaar te slaan.

En dit zijn de mensen – theatermakers en choreografen – die we de komende maanden ook uitnodigen op onze podia: Betty Tchomanga, Benjamin Vandewalle & HYOID, Meg Stuart, Roland Gunst, Mette Ingvartsen, Gisèle Vienne, Sarah Vanhee, Trajall Harrel, Simon Allemeersch en Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas... Hier ontdek je de werken die zij en vele anderen zullen presenteren.

Er is meer. Binnen de thematische programmalijn We Hear You(th), geven Ant Hampton, Anna Rispoli, Francesca Grilli, Katrien Oosterlinck, Kyoko Scholiers en Lara Staal het woord aan jonge mensen, om zo de weg naar de toekomst te plaveien.

Op de affiche van het nieuwe stadsfestival Sous les pavés, het strand/Onder de stenen, la plage staan de Sociale Coalitie, Permanent, Tools for Action en de schrijvers van Panorama Ring Ring. Denkers en makers gaan op zoek naar een ander Brussel, onder de straatstenen en het beton van de al maar veranderende Brusselse noordwijk.

Met VUB/Crosstalks werken we verder rond de vraag hoe we op aarde kunnen samenleven met andere soorten en de natuur.

Leren om met veel te zijn - How to Be Many, het motto dat we vorig jaar introduceerden - is een proces. Onderweg naar verandering komen we onszelf tegen, onze routines, onze (machts)rollen, onze positionering.

Inderdaad, het is niet eenvoudig om met veel te zijn. Vooral in tijden waarin onzekerheid een constante blijft, en er over één van de twee zetels op de tribune een schaduw blijft hangen. Nu de twijfel zich een weg heeft gebaand naar het hart van ons werk en tot in ieders portemonnee.

Daarom besloten we de regels om te gooien, enkele conventies te herschrijven en op een nieuwe manier te leren wat structurele solidariteit kan zijn. Daarom experimenteerde Kaaitheater in de weken voor de zomer met een pay what you can policy, om zo plaats te maken voor meer mensen. Over het vervolg van dit experiment… hoor je binnenkort meer.

 

Met veel zijn is niet eenvoudig.
Maar het is uitdagend, opwindend, en vooral heel erg nodig.

 

–  AGNES QUACKELS & BARBARA VAN LINDT
algemene & artistieke coördinatoren Kaaitheater

There's more

How to Be Many? in 2021

How to Be Many? in 2021
How to Be Many? in 2021

Artikel

do 24.06.21

Toen Agnes Quackels en Barbara Van Lindt naar het Kaaitheater binnenkwamen als nieuwe artistieke en algemene coördinatoren, brachten ze een motto mee – of beter, een vraag: How to Be Many? Een vraag die vele vragen in zich draagt. Deze vraag, met haar vele vertakkingen, zal het Kaaitheater de komende jaren leiden.