Ivo Dimchev / Franz West [BG/BE/AT]

X-on

X-on
X-on

13.10 – 15.10.2011

Onlangs kreeg de Oostenrijkse kunstenaar Franz West de Gouden Leeuw van de Biënnale van Venetië voor zijn gehele oeuvre. Begin jaren zeventig maakte hij zijn eerste adaptives (hulpstukken). Hij verpakte alledaagse voorwerpen in gaas en gips met de bedoeling dat het publiek ze oppakt en er zelf mee rondloopt.

Vorig jaar vroeg West aan de Bulgaarse performer Ivo Dimchev om twee video’s te maken met zijn adaptives als voorbeelden, mogelijkheden voor de bezoekers van zijn tentoonstellingen. Dimchev vroeg op zijn beurt of hij met de sculpturen een voorstelling mocht maken. Dat resulteerde in de solo I-on en mondt nu uit in een groepsvoorstelling voor vier performers, waaraan Dimchev en West nauw zullen samenwerken. West zal nieuwe, grotere adaptives maken, waar meerdere lichamen een relatie mee kunnen aangaan. Net als in I-on zal muziek een grote rol spelen in deze unieke relatie tussen lichamen en kunstobjecten.

De Bulgaarse kunstenaar Ivo Dimchev woont en werkt sinds 2009 in Brussel. Zijn werk munt uit door een onnavolgbare, weirde fantasie en een indrukwekkende lichaamstaal en stemgebruik. Van al zijn stukken is hij zelf regisseur, choreograaf, schrijver, zanger en uitvoerder. Zijn solo Som Faves werd geselecteerd voor het Theaterfestival 2010. Vorig jaar was hij opener en afsluiter van ons Performatikfestival met I-on en we.art.dog.com.

I-on : ‘Ivo Dimchev “dialogue” avec des sculptures minimales de Franz West, un des artistes contemporains les plus influents. Il tourne autour, les caresse, les pose sur lui, les fixe, et son corps aussi devient sculpture, vibrante et haletante. … une performance réjouissante.’
La Libre Belgique


by Ivo Dimchev, in collaboration with Franz West | performers Ivo Dimchev, Yen Yi-tzu, Christian Bakalov, Veronika Zot | music Ivo Dimchev, Philipp Quehenberger | lighting design Giacomo Gorini | co-production Kaaitheater (Brussels), Impulstanz (Vienna), Frascati (Amsterdam) | support Vlaamse Gemeenschapscommissie, Vlaamse Gemeenschap

There's more

Ivo Dimchev

Ivo Dimchev
Ivo Dimchev

artiest

Kaaitheater artist-in-residence 2013-2016