Anne Teresa De Keersmaeker, Amandine Beyer / Rosas & B’Rock Orchestra [BE]

The Six Brandenburg Concertos

The Six Brandenburg Concertos
The Six Brandenburg Concertos

05.01 – 09.01.2019

Toen Anne Teresa De Keersmaeker in 1980 in New York aan Violin Phase werkte, speelde er naast de muziek van Steve Reich slechts één andere opname in de studio: de Brandenburgse Concerten van Bach. Na meer dan 35 jaar zet ze het werk met deze muziek voort. ‘Bachs muziek draagt voor mij als geen ander de beweging, de dans in zich, en weet de grootste abstractie te combineren met een concrete, lichamelijke en misschien juist daardoor ook transcendente dimensie.’

De Brandenburgse Concerten bestaan uit zes concerti grossi, waarbij Bach de instrumenten uit het barokorkest in verschillende, vaak gedurfde constellaties gebruikt. Hiertegenover zet De Keersmaeker zestien dansers uit verschillende Rosasgeneraties. Na Mitten wir im Leben sind/Bach6Cellosuiten en Vortex Temporum benadert ze de muziek opnieuw als partituur voor de dans, waardoor Bachs polyfonische meesterschap een werkelijke belichaming op scène krijgt. Het barokensemble B’Rock voert de concerti live uit. Violiste Amandine Beyer, met wie De Keersmaeker eerder Partita 2 maakte, neemt de muzikale leiding op zich.


choreography Anne Teresa De Keersmaeker | music director Amandine Beyer | musicians B’Rock Orchestra | created with and danced by Boštjan Antončič, Carlos Garbin, Frank Gizycki, Marie Goudot, Robin Haghi, Cynthia Loemij, Mark Lorimer, Michaël Pomero, Jason Respilieux, Igor Shyshko, Luka Švajda, Jakub Truszkowski, Thomas Vantuycom, Samantha van Wissen, Sandy Williams, Sue Yeon Youn | music Johann Sebastian Bach, the Brandenburg Concertos, BWV 1046–1051 | costumes An D'Huys | set and lighting design Jan Versweyveld | dramaturgy Jan Vandenhouwe | production Rosas | co-production B’Rock Orchestra, Volksbühne Berlin, La Monnaie/De Munt, Opéra de Lille, Opéra National de Paris, Sadler’s Wells, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Concertgebouw Bruges, Hollandfestival, Festival de Marseille | world premiere 12/09/2018, Volksbühne Berlin | Rosas is supported by the Flemish Community

There's more

Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas

Fase

dans

Fase
Fase
Rosas Performance Space
do 08.11 - zo 25.11.18

Fase (1982) was dé doorbraak van Anne Teresa De Keersmaeker. Op vier repetitieve composities van de Amerikaanse minimalist Steve Reich, volgen drie duetten en een solo elkaar op. De bewegingen zijn zo perfect uitgevoerd dat ze bijna mechanisch lijken en je – toch! – op een vreemde manier raken. Voor de eerste keer geeft De Keersmaeker de voorstelling door aan een nieuwe generatie danseressen.

Rosas & tg STAN

Quartett

theater dans

Quartett
Quartett
Kaaitheater
wo 23.01 - za 26.01.19

Terwijl de wereld op het punt staat in te storten, voeren een man en een vrouw een vlijmscherpe dialoog  – gebaseerd op een bijtende tekst van Heiner Müller. Frank Vercruyssen van tg STAN en Cynthia Loemij van Rosas delen de scène en graven naar de essentie van de relatie tussen woord en beweging. Na 20 jaar opnieuw te zien in het Kaaitheater!

Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas

Bartók/Beethoven/Schönberg

dans muziek

Bartók/Beethoven/Schönberg
Bartók/Beethoven/Schönberg
Kaaitheater
wo 19.06 - do 27.06.19

Deze bijzondere repertoire-avond voert je mee langs drie vroege werken van Anne Teresa De Keersmaeker, ieder gebaseerd op een klassiek muziekstuk. Op het programma: een speelse, strijdvaardige choreografie op de gelaagde ritmes en harmonieën van Bartóks Quartet n°4, een groepsstuk dat de zwaartekracht tart en het ingenieuze contrapunt in Beethovens Die Grosse Fuge verbeeldt, én een schaamteloos romantisch duet op Schönbergs Verklärte Nacht.