Els Dietvorst [BE]

The Rabbit and the Teasel

The Rabbit and the Teasel
The Rabbit and the Teasel

15.05.2014

Het dagelijkse (over)leven

Documentairemaakster en kunstenaar Els Dietvorst verhuisde twee jaar geleden van Brussel naar Ierland. Vanuit een schapenboerderij in Duncormick werkt zij aan een film- en internetproject waarvoor zij enkele van haar buren volgt in hun dagelijkse (over)leven. De vorderingen ervan kan men volgen op haar website. The Rabbit and the Teasel schetst een beeld van de huidige condition humaine in Ierland maar ook van mens en natuur in de 21ste eeuw.  

In de film The Rabbit and the Teasel, integraal gedraaid op het Ierse platteland, verweven fictie en autobiografische elementen zich tot een lyrisch sprookje dat de toeschouwer meesleept in een universum van schoonheid, dood en verval. Het project borduurt verder op de vaak anti-utopische thema’s uit Dietvorsts eerdere filmwerk: sociaal-maatschappelijk conflict en het gevecht dat het leven is. Ze vertrekt opnieuw bij haar fascinatie voor outsiders, mensen die hun leven radicaal omgooien en in de marge belanden.

Na de première in het Kaaitheater is de film te zien bij Argos, waar een tentoonstelling met nieuw werk van Dietvorst loopt. De performance, film en expo samen vormen een parcours tussen stad en platteland, tussen centrum en periferie.