Ictus/Eva Reiter [BE/AT]

The Lichtenberg Figures

The Lichtenberg Figures
The Lichtenberg Figures

15.12.2015

Veeleisend universum

Ictus presenteert een avondvullend werk van de Oostenrijkse componiste Eva Reiter. Sinds enkele jaren is zij als gambiste en contrabas-blokfluitiste een vaste partner van het Brusselse ensemble. Als componiste is zij misschien wel dé erfgename van de veel te vroeg overleden Fausto Romitelli.

Reiter inspireerde zich op een populair format uit de late renaissance, het Book of Ayres, en schreef The Lichtenberg Figures als een reeks van zeven liederen en zes instrumentale interludia, voorafgegaan door een proloog. De muziek ontwikkelt zich in lijn met de gelijknamige gedichtencyclus uit 2004 van de Amerikaan Ben Lerner. Lerners onconventionele sonnetten zitten vol perspectiefwissels, van banale observaties, citaten en wetenschappelijke beschouwingen tot ironische commentaren.

Reiter creëert een muzikaal universum dat van de muzikanten een nieuw soort virtuositeit vraagt. Zo bedient de zangeres zelf de apparatuur waarmee ze haar stem vervormt, worden sommige instrumenten ook als stemmen ingezet en bepaalt de klankingenieur heel letterlijk de wisselende nabijheid van de klankversterking.

The Lichtenberg Figures is geënt op de donkere kant van ons gemoed en onze existentie. Optische illusies, hallucinaties en de constructie van een ingebeelde identiteit zijn onvermijdelijk.


music Eva Reiter | musicians Ictus (flute and clarinet, trumpet and trombone, percussion, electric guitar and keyboards, string trio, e-bass) | soprano Juliet Fraser | conductor Georges-Elie Octors | sound direction Alex Fostier | lights & scenography Nico de Rooij & Djana Covic (SIDF)