LOD [BE]

The Brodsky Concerts

The Brodsky Concerts
The Brodsky Concerts

26.10.2010

Bezwerend

Acteur Dirk Roofthooft en pianist-componist Kris Defoort delen een fascinatie met het werk van de Russische dichter Joseph Brodsky (1940-1996), die in 1987 de Nobelprijs voor literatuur kreeg. Er zijn opnames bewaard van Brodsky die zijn eigen poëzie voordraagt. Ook als je de teksten niet begrijpt, word je meegesleurd door de bezwerende, ‘zangzeggerige’ voordracht, door het ritme en de muziek van zijn taal. De voorstelling vertrekt van een vijftiental gedichten van Brodsky. Dirk Roofthooft voorzag ze van een kader en bindteksten. Kris Defoort liet zich door de gedichten inspireren tot een aantal piano-improvisaties, die hij elektronisch bewerkte en aanvulde met o.a. een aantal strijkers. Met de gedichten en dat klanklandschap als fundament stappen Roofthooft en Defoort de scène op om er te improviseren en zich door de gedichten te laten verrassen, om zo door te dringen tot de essentie van Brodsky’s poëzie en deze met het publiek te delen. Videobeelden vervolledigen het concert.

● Defoort en Roofthooft werkten eerder samen in de opera House of the Sleeping Beauties (2009), gecomponeerd door Defoort en geregisseerd door Guy Cassiers; Roofthooft vertolkte er de hoofdrol. 


text Joseph Brodsky | composition, piano Kris Defoort | text dramaturgy, play Dirk Roofthooft | computer music design Jean-Marc Sullon | costumes An D'Huys | production LOD | coproduction Grand Théâtre de Luxembourg, deSingel (Antwerpen) and Centre de Recherches et de Formation Musicales de Wallonie (Liège)