Rosas / Salva Sanchis

Still Live

Still Live
Still Live

10.01 – 13.01.2007

Dansen op strijkkwartet van Lachenmann

Salva Sanchis is een jonge in Brussel werkende Spaanse choreograaf en danser. In die twee hoedanigheden werkte hij mee aan enkele producties van Rosas, zoals Bitches Brew/Tacoma Narrows, Desh en Raga for the Rainy Season/A Love Supreme. Daarnaast maakt hij ook eigen werk. In de drie Rosasprojecten creëerde hij choreografieën op jazzmuziek. Voor zijn nieuwe project koos hij als uitgangspunt het tweede strijkkwartet van de hedendaagse Duitse componist Helmut Lachenmann: Reigen Seliger Geister (De Dans van de Gezegende Geesten).

Lachenmann beschouwt een strijkkwartet niet als een ensemble van vier instrumenten maar als één superinstrument met zestien snaren. Op dezelfde manier vormen voor Salva Sanchis de drie dansers op de scène één geheel met de ruimte die hen omgeeft. Zijn choreografie bevat een exploratie van de bewegingen op zichzelf en niet als een reactie op de muziek. Beweging en muziek staan niet in een dienende relatie t.o.v. elkaar, ze ontmoeten elkaar op gelijk niveau. Salva Sanchis is niet op zoek naar bewegingen die iets ‘vertellen’ of die ideeën willen overbrengen, maar naar bewegingen die zijn. Salva Sanchis: ‘De beweging zegt iets over zichzelf en over alles wat ze zou kunnen zijn, maar niet is.’ In Sachis’ werkmethode speelt improvisatie een belangrijke rol en bovendien wil hij de relatie tussen stilte en geluid aftasten. De titel Still Live kan immers op verschillende manieren gelezen worden. De compositie van Lachenmann wordt zowel voorafgegaan als gevolgd door bewegingssequensen die in stilte verlopen.

Beeldend kunstenaar Kristof Van Gestel ontwierp een monolithische wand als ‘decor’. Ook voor Van Gestel zijn sculpturen geen op zichzelf staande eilanden van betekenis, maar hangen ze samen met de ruimte die hen omgeeft, met de dansers die zich in die ruimte bewegen. Salva Sanchis staat zelf op de scène samen met Manon Santkin en Mioko Yoshihara.


chorégraphie Salva Sanchis 
dansé par Salva Sanchis, Manon Santkin, Mioko Yoshihara
musique Helmut Lachenmann, Streichquartett Nr.2 „Reigen seliger Geister“ 
production Rosas & La Monnaie
coproduction ImpulsTanz (Vienne) & dans le cadre d'IDEE (Initiatives for Dance through European Exchange) Mercat de les Flors (Barcelona) & Tanzhaus NRW (Düsseldorf)
en collaboration avec Kaaitheater