andcompany&Co + Davis Freeman [DE]

Sounds like War: Kriegserklärung + What You Need To Know

Sounds like War: Kriegserklärung + What You Need To Know
Sounds like War: Kriegserklärung + What You Need To Know

13.01 – 14.01.2015

andcompany&Co.

Achteraf gezien was de Eerste Wereldoorlog de laatste oorlog die begon met een formele oorlogsverklaring. De dramaturgie van het aanvatten van militaire vijandelijkheden door een performatieve act is vandaag anachronistisch geworden. In de plaats daarvan is er een periode van ‘internationale burgeroorlog’ begonnen die in 1918-19 noch in 1945 tot een eind gekomen is, wellicht ook niet met het einde van de Koude Oorlog. Hoe kan men een oorlog die nooit verklaard werd beëindigen?

De Berlijnse performancegroep andcompany&Co. speelt met taal, probeert meningen uit en prutst met beelden. In hun lezingconcert, opgezet voor de festivals Theaterformen (Braunschweig) en LIFT (Londen), beginnen ze met de dubbele betekenis van het Duitse woord Kriegserklärung: oorlogsverklaring en uitleg van de oorlog. Ze onderzoeken de verwantschap tussen performancekunst en de kunst van het oorlogvoeren, leggen verbanden tussen oorlogsmonumenten en verloren kolonies, en bouwen een toneel dat een hommage is aan e.e. cummings’ the enormous room. andcompany&Co creëert een slagveldgeluid waarin plaats is voor vele stemmen – misschien als alternatief voor het zogenaamde ‘Europese concert’.

 

Davis Freeman

In deze onzekere tijden weet je nooit wat je te wachten staat als je de deur uit gaat. What You Need To Know probeert je te wapenen voor die heikele momenten dat je jezelf of je beminden zou moeten verdedigen. De voorstelling is zeker geen pleidooi voor geweld, maar als er klappen vallen, kunnen die maar beter de andere raken dan jezelf. Of niet?

Davis Freeman kent u als theatermaker bij zijn eigen gezelschap Random Scream en als performer bij zijn zus Meg Stuart, bij Forced Entertainment en Superamas. What You Need To Know won de tweede prijs op de Danse Elargie 2014-wedstrijd van het Théâtre de la Ville in Parijs.


andcompany&Co.
conceived and performed by Alexander Karschnia, Nicola Nord, Sascha Sulimma, Vincent van der Valk&Co. | set design Jan Brokof&Co. | technical director/light design Marc Zeuske | company management Katja Sonnemann | production andcompany&Co., Theaterformen, LIFT Festival London (presented with Battersea Arts Centre) | co-commissioned by LIFT, Festival Theaterformen, 14-18 NOW, WW1 Centenary Art Commissions and Kaaitheater

A House on Fire project, supported by the Cultural Programme of the European Union and the National Lottery through the Heritage Lottery Fund and Arts Council England.

with the support of VISITBRUSSELS and the Brussels-Capital Region

Davis Freeman
Directed by Davis Freeman | Performed and choreographed by Davis Freeman and three surprise dancers