Stefaan Van Brabandt / Bruno Vanden Broecke [BE] De Verwondering

Socrates

Socrates
Socrates

19.11.2016

Provocerende vragen

Veertig jaar na Julien Schoenaerts brengt acteur Bruno Vanden Broecke ‘de vader van de Westerse filosofie’ weer tot leven. Met provocerende vragen ondermijnde Socrates – leermeester van Plato, uitvinder van de socratische methode – de vooroordelen het Atheense volk en bekoopt dat met de dood. Zijn gedachtegoed heeft 2.400 jaar na datum nog niets aan waarde ingeboet.

In deze theatertekst – geschreven en geregisseerd door Stefaan Van Brabandt – blikt 'de horzel van Athene' terug op een turbulent leven in de laatste uren voor hij van de gifbeker drinkt. Het is de eerste in een reeks filosofenmonologen waarin Van Brabandt de filosoof zelf aan het woord laat, in een toon en stijl die overeenstemmen met de denkhouding en het temperament van de filosoof in kwestie. In de geest van Socrates is Socrates dus een ironische, ontroerende, tragikomische voorstelling die aan het denken zet. Na een succesvolle toernee vorig seizoen, keert de voorstelling terug naar het Kaaitheater.

 

Het enige wat ik weet, is dat ik niets weet. — Socrates


tekst & regie Stefaan Van Brabandt | spel Bruno Vanden Broecke | dramaturgie Wannes Gyselinck | productie De Verwondering | coproductie Het Zuidelijk Toneel, Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Arenbergschouwburg

programmaboekje - programme de salle - evening programme