Sarah Bekambo, Anissa Boujdaini & Laura Nsengiyumva

Positive vibes only?

Positive vibes only?
Positive vibes only?

10.06.2023

Heb je wel eens gehoord van het begrip 'Toxische Positiviteit'? Het kan worden omschreven als de druk om alleen positieve emoties te tonen, waarbij moeilijke emoties worden onderdrukt ten gunste van een vrolijke en vaak vals-positieve façade. Dit "positieve denken", dat oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt, beoogt een verandering teweeg te brengen in de manier waarop wij onszelf en de wereld om ons heen waarnemen en zo ons algemeen welzijn te verbeteren en ons handelen te beïnvloeden. Het neigt naar een kapitalistisch "streven naar geluk", nooit definieerbaar maar vaak gekristalliseerd door materieel, persoonlijk en sociaal succes.

Dit beroemde "kijken naar de zonnige kant van het leven" kan worden ervaren als een verplichting om ons te vervreemden van de emoties die we doormaken. Het ontkracht de menselijke ervaring in het toelaten van een volledig spectrum van emoties, en kan op den duur leiden tot trauma's, isolatie en ongezonde coping. Een begrip dat moeilijk te vermijden is in onze zogenaamde "moderne samenlevingen".

Op deze JOY editie van TiNWwP nodigen we je graag uit voor dit gesprek met activisten en kunstenaars om te reageren op dit gebod tot "positiviteit" dat we allemaal kunnen ervaren. Want hoe kunnen we positief blijven als de situaties die we meemaken dat niet toelaten? Wat zijn de gevaren van deze positiviteit voor onze geestelijke gezondheid en voor de perceptie van onszelf en de wereld om ons heen? Wat als we de vreugde van sommigen doden om op te roepen tot een wereld die rechtvaardiger en veiliger is voor ons allemaal? En hoe cultiveren we een meer collectieve, diepere en duurzame vreugde?

• Sinds Sarah Bekambo haar intrede deed als schrijfster en spoken word artiest, heeft ze een lijst van verwezenlijkingen op haar naam staan. Ze maakte naam in de culturele sector door niet alleen tentoonstellingen, evenementen en festivals te organiseren, maar ook het podium te betreden als presentator en performer. Voor dit gesprek van de JOY-editie van TiNWwP hebben we de eer om Sarah met haar bruisende energie te verwelkomen als moderator.

Anissa Boujdaini is een spoken word artiest, schrijver & cultureel commentator en begeleidt nieuw talent met workshops. De maatschappijkritische thema's in haar poëtisch werk leidden al snel tot spreekopdrachten en schrijfkansen als cultureel commentator. Momenteel verdeelt ze haar tijd tussen schrijven en haar werk als advocaat immigratie- en vluchtelingenrecht.

Laura Nsengiyumva is een in Brussel gevestigde kunstenaar, architect en onderzoeker. Via haar interdisciplinaire praktijk onderzoekt Nsengiyumva thema's als diasporische ervaring, verborgen geschiedenissen, Noord-Zuid relaties en empathie. Ze spreekt over deze onderwerpen door middel van beelden en interventies op koloniale ruimtes. Haar artivistische acties zoals PeoPL (het smelten van een standbeeld van Leopold II) en Queen Nikkolah, maken deel uit van haar onderzoeksproject "Shaping the presence of the African diaspora in Belgium". Haar transculturele kijk op de geschiedenis is gebaseerd op menselijke verhalen die ons uitnodigen om te zoeken naar wat ons samenbrengt. Nsengiyumva is als artistiek onderzoeker verbonden aan Kask, de Hogeschool voor de Kunsten van HOGENT en HoWest. Ze won de eerste prijs op het Kunstsalon Gent in 2011, en de tweede prijs op de Biënnale van Dakar in 2012. Ze is kunstenaar in residentie bij Kult-XL.

There's more

Bouchra Lamsyeh & Johanna Couvée

There is Nothing Wrong with People IV: Joy

There is Nothing Wrong with People IV: Joy
There is Nothing Wrong with People IV: Joy
za 10.06 - zo 11.06.23

There is Nothing Wrong with People, but you cannot self-love your way out of systemic oppression (TiNWwP) staat voor een vierdelig artivistisch programma, dat pleit voor geestelijke gezondheid en sociale rechtvaardigheid. De laatste editie staat in het teken van blijheid, met een tweedaagse zomerprogramma vol workshops, performances en lezingen en een memorabel slotfeest

Sihame Haddioui

Exhibit A

theater

Exhibit A
Exhibit A
De Kriekelaar
za 10.06.23

In Exhibit A probeert Haddioui haar familiegeschiedenis te verweven met de wereldgeschiedenis - van het intieme tot het politieke, waarbij ze kwesties van onderdrukking bekijkt door een prisma van lichamen in de marge. Door de schijnwerpers te richten op onzichtbaar gemaakte lichamen, nodigt Haddioui ons uit om, in een woedend vrolijke voorstelling, de mechanismen van onderdrukking in vraag te stellen die op haar lichaam en dat van haar familieleden worden uitgeoefend door kapitalisme, kolonisatie en het patriarchaat.

TiNWwP x Timiss x Kaaitheater x Zinneke present

TiNWwP Closing Party - Joyful Joyful Joy

party

TiNWwP Closing Party - Joyful Joyful Joy
TiNWwP Closing Party - Joyful Joyful Joy
Zinneke
za 10.06.23

We eindigen de eerste cyclus van TiNWwP, met een feest! Kom, reclaim en vier je innerlijke en uiterlijke JOY met ons.

Kwiheba, Rita Habib, Julia E. Dyck and others

Rest in Joy

workshop performance installatie

Rest in Joy
Rest in Joy
De Kriekelaar
zo 11.06.23

Welkom op de tweede dag van de JOY editie van TiNWwP. We wijden dit tweede deel aan Rest in Joy: een moment van collectieve fragmenten en manifestaties met artistieke installaties, meditaties, onze Tears of Joy en een Pleasure Portal Group Hypnosis.