Ictus [BE]

Pneuma a 25th birthday concert

Pneuma
Pneuma

18.12.2019

Daar waar stilte intimiderend kan zijn en een sacrale sfeer oproept, zorgt ademhaling voor verbinding. In het immersieve concert Pneuma kiest Ictus radicaal voor het ademen. Een accordeon lijkt net een long, een strottenhoofd zou best een fluit kunnen zijn. Het resultaat is een subtiel klankbad dat zich verspreidt doorheen de ruimte, en waarbij je zelf de afstand bepaalt van waarop je dit adem(be)nemende gebeuren wil meemaken.

Jürg Frey transformeert in zijn Second String Quartet #2 elk akkoord tot een lange ademstoot en laat de muzikanten zachtjes meeneuriën met de muziek die ze spelen. Michael Schmid gaat in Breathcore samen met zijn ‘ademkoor’ op zoek naar het efemere geluid van de ademhaling. En Sylvie Melis overgiet deze en nog veel meer pneumatische experimenten met een lichtgevend jasje van ontsnappende lichtdeeltjes.

• Het Brusselse hedendaagse muziekensemble Ictus is al jaren vaste gast in het Kaaitheater. Dit jaar viert het ensemble zijn 25e verjaardag. Michael Schmid toonde in 2017 al eens een Breathcore in de Kaaistudio’s, tijdens IN/FINITY.


with George van Dam (violin), Jeroen Robbrecht (viola), Eva Reiter (viola da gamba), François Deppe (cello), Luca Piovesan (accordion), Michael Schmid (flute) | light scenography Sylvie Mélis | sound Alexandre Fostier | artistic leader of Breathcore Michael Schmid | assistant to light scenography Nicolas Marc 

Kijk verder

Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas & Ictus

Rain (live)

dans muziek

Rain (live)
Rain (live)

dans

vr 15.05 - wo 20.05.20

Rain (2001) is een van Anne Teresa De Keersmaekers meest wervelende voorstellingen, gemaakt op Steve Reichs Music for 18 Musicians. Zeven vrouwen en drie mannen laten zich meeslepen door een onstuitbare gezamenlijke energie. Een bruisend netwerk van ademhaling en snelheid verbindt hen, net als de bijzondere kameraadschap die voorbij de vermoeidheid ontstaat.

Encyclopédie de la parole

Suite n° 4

theater muziek

Suite n° 4
Suite n° 4

theater

di 19.05 - zo 24.05.20

In het eerste deel van Suite n° 4 overlappen herkenbare en anonieme stemmen elkaar alsof ze uit verschillende akoestische ruimtes komen. In het tweede deel worden de stemmen vergezeld door acht muzikanten van Ictus. Het collectief Encyclopédie de la parole brengt een voorstelling over afwezigheid, zoals een opera zonder zangers of een theater zonder acteurs. Gedurende 150 minuten klinken duizend concrete situaties in meer dan 30 talen.