Michiel Vandevelde & fABULEUS [BE]

Paradise Now (1968-2018)

12.05 – 13.05.2018

Extatische trip

Juli 1968. Op het Festival d’Avignon gaat het legendarische Paradise Now van de New Yorkse acteursgroep The Living Theatre in première. De spelers proberen een revolutie te ontketenen door het publiek in een staat van paraatheid te brengen. Het is een extatische trip die moet leiden tot een nieuwe manier van samenzijn. Hun revolutie is niet alleen politiek maar ook spiritueel, met inspiratiebronnen als het Chinese Boek der Veranderingen, het Chassidisme en de Kabbala. De verhouding tussen het collectieve en het individu staat centraal.

Een halve eeuw later gaat Kaaitheater artist-in-residence Michiel Vandevelde op zoek naar de restanten van de erfenis van mei ‘68, samen met een nieuwe generatie jongeren. Veel idealen van de hippiegeneratie zijn tot hippe praktijken uitgegroeid: bedrijven als Google en Apple promoten zelforganisatie en decentralisatie als dé manier om tot nieuwe ideeën en sterke resultaten te komen. Maar wat betekent dat collectieve nog als artistiek en politiek statement?

The play is a voyage from the many to the one, and from the one to the many.
– The Living Theatre on Paradise Now


choreography Michiel Vandevelde | with Zulaa Antheunis, Sarah Bekambo, Jarko Bosmans, Bavo Buys, Wara Chavarria, Judith Engelen, Abigail Gypens, Lore Mertens, Anton Rys, Margot Timmermans, Bo Van Meervenne, Esra Verboven, Aron Wouters | production fABULEUS

There's more

Michiel Vandevelde

Andrade

dans

Andrade
Andrade
Kaaitheater
wo 29.11 - do 30.11.17

In een poging een nieuwe cultuur te creëren, wapent Michiel Vandevelde zich met muziekvideo’s en reclamefilmpjes. Danseres Bryana Fritz destilleert er een intieme, explosieve, en bij momenten Lynchiaanse danssolo uit. Ondertussen regisseert Vandevelde licht en geluid, als een onzichtbare aanwezige.

PARADISE NOW (toen en nu): Over revolutionair theater

Michiel Vandevelde in gesprek met Richard Schechner (gemodereerd door Kristof van Baarle)

PARADISE NOW (toen en nu):  Over revolutionair theater
PARADISE NOW (toen en nu):  Over revolutionair theater

Interview

do 03.05.18

In oktober 2017 – in het kader van 40 jaar Kaaitheater – nodigde Kaaitheater Richard Schechner, grondlegger van de theaterwetenschap, en choreograaf, danser en curator Michiel Vandevelde uit voor een gesprek, gemodereerd door Kristof van Baarle.