Erik Thys, the vacuum cleaner, Hannah Hull & Inne Goris [UK, BE]

On Creativity, Psychiatric Vulnerability, and Madlove

On Creativity, Psychiatric Vulnerability, and Madlove
On Creativity, Psychiatric Vulnerability, and Madlove

23.02.2018

Creativiteit blijkt een typisch menselijk talent, het is zelfs een kenmerk dat de mensheid definiëert. Maar niet iedereen is even creatief. Wie zijn dan de creatievelingen met een ‘grote C’? Wat staat er centraal in het creatief denken? Is het mogelijk dat creatieve gevoeligheid en psychiatrische kwetsbaarheid twee kanten van dezelfde medaille zijn? Dat vruchtbare geesten ook fragiele geesten zijn? Over deze vragen gaan Brusselse psychiater Erik Thys, Hannah Hull en the vacuum cleaner – om hun Madlove-project voor te stellen – en Inne Goris (die een week eerder Huis presenteerde) met elkaar in gesprek. De avond start met een lezing door Erik Thys, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, bedenkingen rond maatschappij en cultuur en heel veel vorbeelden.

Moderator: Julie Rodeyns

• Erik Thys is als psychiater verbonden aan UPC KU Leuven en PSC St.-Alexius Elsene. Hij is gespecialiseerd in psychose, creativiteit en stigma en is voorzitter van vzw KAOS, waar artistieke projecten met een link met psychiatrie ontwikkeld worden.

There's more

the vacuum cleaner

Madlove

workshop

Madlove
Madlove
Atelier Kaos
di 20.02.18

Samen met artieste Hannah Hull nodigt the vacuum cleaner je uit voor een workshop over geestelijk gezond zijn en het psychiatrisch centrum van de toekomst. Hoe kun je de machtsrelaties tussen patiënt en personeel beter begrijpen?

the vacuum cleaner

Mental

theater

Mental
Mental
Kaaistudio's
do 22.02 - za 24.02.18

De Metropolitan Police noemt hem een extremist. Volgens de Britse gezondheidzorg is hij schizofreen, bipolair en heeft hij borderline. Hijzelf verkiest de term Mental. Na 14 jaar als outlaw en psychiatrische patiënt doorgebracht te hebben, nodigt the vacuum cleaner je uit in zijn slaapkamer om te luisteren naar zijn levensverhaal. Vertrekpunt zijn talloze dokters- en politiedossiers en rechterlijke bevelen waar hij met behulp van de privacywetgeving de hand op wist te leggen.

Inne Goris/LOD muziektheater & HETPALEIS

Huis (8+)

installatie theater

Huis (8+)
Huis (8+)
Kaaitheater
do 15.02 - vr 16.02.18

Zodra je Huis binnenwandelt, ontdek je de dingen die meestal achter gevels verborgen blijven. Met een koptelefoon op kun je de ruimte op eigen houtje verkennen. Inne Goris maakte een uiterst persoonlijke installatie/voorstelling voor zowel volwassenen als kinderen, over de donkere hoeken van het leven. En over hoe ieder daar op zijn eigen manier mee om probeert te gaan.

VIDEO: On Creativity, Psychiatric Vulnerability, and Madlove

VIDEO: On Creativity, Psychiatric Vulnerability, and Madlove
VIDEO: On Creativity, Psychiatric Vulnerability, and Madlove

Video

do 29.03.18

Bestaat er een verwantschap tussen creatieve gevoeligheid en psychiatrische kwetsbaarheid? Zijn creatieve geesten ook fragiele geesten? Psychiater Erik Thys geeft een keynote-lezing en gaat dan in debat met Hannah Hull en the vacuum cleaner (Madlove) en Inne Goris (Huis).