Needcompany [BE]

Needlapb

Needlapb
Needlapb

16.12.2014

Elk jaar presenteert Needcompany een Needlapb: een unieke kans om een blik te werpen in het werkproces en de toekomstige projecten van Needcompany.

Dit keer toont Needcompany de aanzet van twee nieuwe producties voor 2015: The Time Between Two Mistakes en De blinde dichter.

The Time Between Two Mistakes is een commentaar op “The Empty Space” van Peter Brook waarbij het archief van Needcompany onderzocht wordt. Door beelden uit het archief te herbekijken, verandert hun inhoud. Voor het eerst wordt de beeldentaal van Grace Ellen Barkey geconfronteerd met die van Jan Lauwers, op muziek van Maarten Seghers.
Tegelijkertijd wordt de blik van de toeschouwer, maar ook de rol van de kunstenaar in de maatschappij, in vraag gesteld en verscherpt. Betogen als “an artist has to be nice, so you can understand” en “if art is my lover then who the f*** are you?” worden gescandeerd en laten het theater uit haar voegen barsten - hilarisch, passioneel en gewelddadig.

De blinde dichter is de nieuwste voorstelling van Jan Lauwers in nauwe samenwerking met componist Maarten Seghers, die in het voorjaar in het Kaaitheater in première gaat tijdens het Kunstenfestivaldesarts. Hoeveel leugens, toevallige ontmoetingen en accidents de parcours hebben de ons bekende geschiedenis bepaald?
Jan Lauwers vertrekt vanuit de stambomen van de performers en schrijft, gebaseerd op hun verschillende nationaliteiten, culturen en talen, een alternatieve wereldgeschiedenis. Over sterke vrouwen die met stenen gooien en op de brandstapel terecht komen. Over een kruisvaarder met een te klein harnas.


concept Grace Ellen Barkey & Jan Lauwers | performers Maarten Seghers, Mohamed Toukabri, Benoît Gob, Jules Beckman, Anneke Bonnema, Hans Petter Dahl, Sung-Im Her, Romy Louise Lauwers, Julien Faure, Grace Ellen Barkey, Jan Lauwers, Elke Janssens, Lot Lemm, Rombout Willems | participants master class Hai Wen Hsu, Mzamo Nondlwana, Patrik Kelemen, Emilie Jacomet, Mami Izumi | technical crew Chris Vanneste, Marjolein Demey (light), Bart Aga (sound) | with the support of the Flemish authorities