Jone Salomonsen, Koen Van Synghel & Kristin Verellen [NO, BE]

Mourning, Commemoration & New Rituals

Mourning, Commemoration & New Rituals
Mourning, Commemoration & New Rituals

21.03.2018

Op 21/03 kondigt de lente een nieuw begin aan – maar ook de tweede verjaardag van de aanslagen in Brussel. Ondanks de ontreddering blijkt de stad erg veerkrachtig te zijn. Ook in andere steden die geconfronteerd werden met terreur, blijkt de gemeenschap troost te zoeken in nieuwe rituelen om nadien samen verder te gaan. We nodigen professor Jone Salomonsen uit. Na het bloedbad dat Anders Breivik aanrichtte in Noorwegen, startte ze een onderzoeksgroep op rond nieuwe rituelen als reactie op aanslagen. Ook Architect Koen Vansynghel sluit aan, voor een lezing over (tijdelijke) rouwmonumenten en de rituelen die eraan verbonden zijn. En Kristin Verellen – die op 22/03 haar partner verloor en vervolgens de organisatie Circles oprichtte – toont aan hoe cirkelbijeenkomsten kunnen bijdragen tot een cultuur van samenhorigheid en dialoog.

Moderator: Lisbeth Imbo.

• Jone Salomonsen is Professor of Theology aan de Faculty of Theology, Universiteit van Oslo. Ze is de auteur van Enchanted Feminism: Ritual, Gender and Divinity Among the Reclaiming Witches of San Francisco (Routledge, 2002), en momenteel directeur van 'Reassembling Democracy: Ritual as Cultural Resource'. In dit project onderzoekt ze rituele reacties op de terroristische aanslagen van 22 juli 2011, waaronder het proces van Breivik als ritueel, en de relatie tussen ritueel en democratie.

There's more

Kristin Verellen/We have the choice

Circle gathering

ritueel

Circle gathering
Circle gathering
Kaaitheater
wo 21.03.18

We creëren een kwalitatief moment waarin we even stil worden en we vanuit wat er leeft in ons een stukje van onze ervaring kunnen delen met elkaar..  Ieder op zijn of haar manier: door iets te vertellen, door te luisteren, met muziek, een beeld... Aanwezig zijn is voldoende, iedereen kan het woord nemen, maar dat hoeft niet.