Toneelhuis [Antwerp]

Mefisto for ever

Mefisto for ever
Mefisto for ever

24.11 – 25.11.2006

Theater na de overwinning van extreem-rechts

Ze hebben gewonnen! De overwinning van extreem-rechts verandert in één klap het leven van toneelspeler Kurt Köpler en zijn collega’s in het belangrijkste theater van de hoofdstad. Zij worden brutaal gedwongen om te kiezen. Sommigen gaan weg, in ballingschap. Anderen blijven en worden actief in het verzet. Kurt Köpler besluit de strijd van binnenuit te voeren, met de wapens van de kunstenaar: schoonheid en authenticiteit. Maar heeft schoonheid niet allang haar gezicht verbrand wanneer zij door de overheid wordt gedoogd en gemanipuleerd? En hoe dicht ligt authenticiteit bij schone schijn? Köpler raakt verstrikt in de netten van het regime, maar ook in de netten van zijn eigen artistieke keuzes.

Guy Cassiers en Tom Lanoye bewerkten Mephisto, Klaus Manns beroemde roman over het wedervaren van een acteur in het Derde Rijk, tot een eigentijdse fabel over kunst en politiek, integriteit en verraad, passie en opportunisme. Mefisto for ever mengt de satirische ernst van Tom Lanoye, de technologische theatraliteit van Guy Cassiers en een sterke cast tot een explosieve cocktail. Theater van nu over nu!


mise en scène Guy Cassiers
texte Tom Lanoye, d'après Klaus Mann
avec Dirk Roofthooft, Stefan Perceval, Gilda De Bal, Vic De Wachter, Katelijne Verbeke, Ariane van Vliet, Abke Haring, Sam Bogaerts
scénografie Marc Warning
lumière Enrico Bagnoli
son Diederik De Cock
vidéo Arjen Klerkx
costumes Tim Van Steenbergen
production Toneelhuis