Nadia Tsulukidze [GE]

Me and Stalin

Me and Stalin
Me and Stalin

11.10 – 12.10.2013

Bij de dood van Stalin

De Georgische danseres, choreografe en muzikante Nadia Tsulukidze is gefascineerd door Stalin. ‘Ik was geschokt toen mijn oma me vertelde dat ze had geweend toen Stalin stierf,’ zegt ze, ‘want oma had verschrikkelijk geleden onder Stalins dictatuur. Oma was religieus noch communiste, en toch weende ze bij de dood van Stalin, al begreep ze niet waarom. Toen ik vele jaren later beelden zag van Stalins begrafenis, gefilmd door diens favoriete cineast Mikheil Chiaureli, betrapte ik mezelf erop dat ook ik aan het wenen was. En ik begrijp evenmin waarom.’

Nadia Tsulukidze verdiepte zich in Stalin, de mens, de historische figuur, het gesamtkunstwerk. Livecamera en o.m. beelden van Mikheil Chiaureli uit The Great Farewell mengt ze met haar familieverhaal tijdens het Sovjet-tijdperk en het actuele Georgië. Stef van Alsenoy levert soundscapes. Dirk Verstockt schreef mee en regisseerde. Tsulukidze vraagt zich af of de kunstenaar uiteindelijk ook een totalitarist blijkt te zijn.

• Nadia Tsulukidze (1976) studeerde muziek aan de Mikeladze Music School in Tbilisi. Nadien volgde ze een muziek- en dansopleiding aan de Eurythmy-school in Stuttgart, Duitsland. Ze studeerde af aan DasArts in Amsterdam met het documentaire theaterstuk Ready for Love or Seven Fragments of Identity. In 2004 richtte ze in Georgië de multimediale performancegroep Khinkali Juice op.

 


concept and performance Nadia Tsulukidze | direction and dramaturgy advice Dirk Verstockt | soundscape Stef van Alsenoy
a House on Fire co-production; with the support of the culture program of the European Union