Jan Decorte / Bloet vzw, Kaaitheater & de Roovers [Brussels/Copenhagen]

Müller/Traktor

Müller/Traktor
Müller/Traktor

29.06.2007

‘Ich glaube an Konflikt. Sonst glaube ich an nichts,’ schreef de Duitse auteur Heiner Müller (1929-1995) in 1982. Zijn theaterteksten behoren zonder meer tot de belangrijkste die in de 20ste eeuw aan het wereldrepertoire werden toegevoegd. Jan Decorte was een van de eerste theatermakers in Vlaanderen die met dit grillige, poëtische, schijnbaar on-theatrale tekstmateriaal aan de slag ging. In 1970 speelde hij reeds de titelrol in Filoktetes bij het Mechels Miniatuurtheater. In 1982 regisseerde hij een memorabele, indringende Hamletmachine (voorafgegaan door Mauser) voor Het Trojaanse Paard en de Beursschouwburg.

Vandaag, 25 jaar later, wil hij zichzelf opnieuw confronteren met de wildheid en radicaliteit van Müllers oeuvre. Decorte gaat aan de slag met (fragmenten van) teksten als Herakles 2 of de Hydra, Hartstuk, Hamletlmachine, Verkommerde oever Medeamateriaal Landschap met Argonauten. Voor de vertaling van Müllers teksten tekent Decortes kunst- en levenspartner Sigrid Vinks, die ook samen met Decorte en actrice Sara De Bosschere op de scène zal staan. Voor decor, kostuums en licht wordt opnieuw samengewerkt met respectievelijk Johan Daenen, Sofie D’Hoore en Luc Schaltin. Geoffrey Burton zorgt voor een gitaarsolo.

Wie in het begin van dit seizoen de onvergetelijk mooie Dido & Aeneas van Henry Purcell in regie van Jan Decorte heeft gezien zal ongetwijfeld uitkijken naar zijn hernieuwde ontmoeting met Heiner Müller. In ons ‘fin de saison’ tonen wij een ‘eerste worp’ van deze Müller-productie die in de loop van 2007-2008 op het programma zal staan.

Aansluitend krijgt u in preview Tarantism te zien, een nieuwe kortfilm van de Deense kunstenaar Joachim Koester, in maart j.l. gefilmd in de Kaaitheaterstudio’s. In Tarantism brengen zeven dansers een speelse interpretatie van een ‘dans-kuur’ voor wie door een tarantula gebeten is.


Jan Decorte, Müller/Traktor
avec Jan Decorte, Sigrid Vinks, Sara De Bosschere
décor Johan Daenen
costumes Sofie D’Hoore
musique Geoffrey Burton
lumière Luc Schaltin
production Bloet vzw
coproduction Kaaitheater, De Roovers
avec le soutien des VGC, Vlaamse Regering

Joachim Koester, Tarantism
un film de Joachim Koester
courtesy 2007, Jan Mot, Brussel
danseurs Alexandra Bachzetsis, Carlos Garbin, Martin Kilvady, Liz Kinoshita, Chrysa Parkinson, Ayelén Parolín, Andros Zins-Browne
coproduction Kaaitheater, SMAK, The Danish Arts Agency