Michael Bijnens [B]

La Línea

La Línea
La Línea

06.06 – 08.06.2013

In Ciudad Juárez, het illustere epicentrum van het Mexicaanse drugsgeweld pal op de grens met de Verenigde Staten luidt een lokaal gezegde als volgt: ‘Dit is een stad van God, maar dan alleen omdat de duivel hier niet durft komen.’ Tussen 2006 en 2011 woedde er een ongekend gewelddadige oorlog tussen ineenstuikende drugskartels, politiediensten en het federale leger. Gedurende die vijf jaar lieten meer dan 11.000 mensen het leven en veranderde het eens zo feestelijke en losbandige Juárez ‘s nachts in een spookstad.

Michael Bijnens reisde binnen het kader van zijn masteropleiding aan het RITS maandenlang door dit grensgebied tussen de onverdraaglijke realiteit en de weinig verzachtende fantasie en ontmoette er ongelukkige Amerikaanse cowboys, sympathieke dealers, geheimzinnige DEA-agenten en een evangelisch priester die zijn eigen gekkenhuis uitbaat temidden van een goddeloze woestijn.

Tijdens de laatste weken van zijn reis trok hij zich terug in een hotelkamer in El Paso om er een tekst te schrijven over een reeks moorden in datzelfde gekkenhuis. Twee acteurs bloeden en zweten dit ogenschijnlijk detective-verhaal uit tot er weinig meer overblijft dan het licht van hun eigen waanzin.


De tekst van La Línea wordt gepubliceerd in een bundeling van vier theaterteksten van jonge auteurs, onder de titel 'De wereld bij mij', een uitgave van toneeluitgeverij Bebuquin. Bestellen kan vanaf 1 augustus via www.bebuquin.be


Het Kaaitheater en het RITS slaan de handen in elkaar voor de presentatie van de afstudeervoorstellingen van de theateropleidingen aan het RITS. Die eindwerken vormen het sluitstuk van de Bachelor- en Masteropleidingen Spel en Regie. Voor elke voorstelling wordt ook samengewerkt met de opleiding Podiumtechnieken van het RITS.


tekst en regie Michael Bijnens | spel Tibo Vandenborre, Soetkin Demey | licht Allard Vonk, Harry Cole | geluid Stef van Alsenoys | video Alejandra Aragon | productie RITS,  School of Arts, detheatermaker, Kaaitheater | regie-assistentie Axelle De Smaele | coaching Jeroen Olyslaegers, Gerardjan Rijnders, Dirk Verstockt | met dank aan Las Lagartijas Tiradas al Sol, José Antonio Galvan (El Pastor, www.visionenaccion.org), Juán Mendoza, Julián Cardona, Karel Vanhaesebrouck, Elsemieke Scholte, Pol Dehert, Johan D’Hollander, Geert Opsomer, Jan Devos, Klaas Tindemans, Aurelie Di Marino, Guy Gypens, Nathalie Goossens, Annoek Snip

masterproef regie van Michael Bijnens